Srpski „Agroglobe“ sklopio ugovor s „Lukom Bar“

Predstavnici „Luke Bar“ i kompanije „Agroglobe“ iz Srbije potpisali su ugovor za pretovar žitarica preko tog crnogorskog preduzeća.  „Agroglobe“ posluje u okviru „MK Grupe“ srpskog biznismena Miodraga Kostića. „Agroglobe“ poseduje i mlin u Nikšiću, nekadašnji „Muharem Asović“.

Iz „Luke Bar“ je saopšteno da će se planiranom, početnom količinom žitarica od 30 hiljada tona, staviti u funkciju kapaciteti silosa za žitarice, koji nije korišćen godinama.

– Silos je u dobrom stanju i spreman je da nakon nekoliko manjih, tehničkih intervencija koje će biti urađene u saradnji sa stručnim osobama iz „Agrogloba“, primi prve količine žitarica – navodi se u saopštenju „Luke Bar“.

Terminal za žitarice nalazi se u okviru Slobodne zone Bar i ima kapacitet 60 hiljada tona.

Funkcije terminala su prijem i otprema transportnih sredstava, utovar, istovar i pretovar i skladištenje žitarica, pakovanje, prepakivanje i uvećavanje, kao i prerada žitarica.

Predstavnici „Luke Bar“ smatraju posebno značajnim to što je taj posao kod oba poslovna partnera shvaćen kao inicijalna kapisla za dalju saradnju i na drugim poslovnim projektima, pa će se uskoro razmatrati izgradnja skladišnih kapaciteta za sojinu sačmu, veštačka đubriva, kao i rezervoara za ulje.

– Realizacijom ovih planova i projekata za koje je „Luka Bar“ obezbedila sve potrebne uslove, dostići će se puna optimizacija stavljanja u funkciju svih lučkih resursa i kapaciteta – zaključuje se u saopštenju.

Inače, „Agroglobe“ je jedan od najvećih izvoznika žitarica iz Srbije.