SUDAR tankera sa baržama kod Pančevačkog mosta

U sredu, 6. oktobra, oko 22h došlo je do plovidbene nezgode u Beogradu, kod Pančevačkog mosta, kada je motorni tanker udario u barže . Na tankeru domaćeg brodara  je došlo do veće materijalne štete, povređenih nije bilo i srećom nije došlo do zagađenja prirodne sredine, objavilo je Udruženje profesionalnih lađara Srbije na svom sajtu.

– Glavni problem ove nezgode je nedostatak adekvatne službe za kontolu plovidbe na plovnim putevima Srbije, tako da nije bilo nikakvog zvaničnog obaveštenja Kapetanije pristaništa niti upozorenja o ugroženosti bezbednosti plovidbe.  Posada oštećenog broda je poslala obaveštenje o opasnosti za plovidbu putem radio veze, što je ujedno bilo i jedino upozorenje o problemu bezbednosti plovidbe – navode u tom udružanju.

Predstavnici udruženja dalje objašnjavaju da o problemu sidrišta u Srbiji, posebno u Novom Sadu i Beogradu obaveštavaju nadležne institucije već nekoliko godina, bez ikakve adekvatne reakcije.

– Nadležne službe ne poseduju dovoljan broj ljudi i opreme da bi bilo šta promenili, niti postoji adekvatan plan za unapređenje očigledno nefunkcionalnog sistema.

Kako navode, problem bi se u budućnosti mogao izbeći izmeštanjem sidrišta u Beogradu ispod Pančevačkog mosta u desnoj obali ili obavezom sidrenja sa pramčanim i krmenim sidrima uz obavezan nadzor Lučkog operatera ili nadležnog lica.

Rešenja su brojna ali očigledno nikog ne interesuju, kažu u Udruženju i dodaju da se za sada „problemi bezbednosti plovidbe rešavaju samo praznim obećanjima i fotografisanjem sa skupom nefunkcionalnom opremom“.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.