Dan Luke Konstanca okupio 68 kompanija u Novom Sadu – Novi projekti učvrstili poziciju „istočne kapije Evrope“

Rastući značaj Luke Konstanca kao tranzitnog čvorišta za ceo region, pozitivni trendovi na Srednjem koridoru, kao i neophodnost zajedničkog angažovanja na uvećanju obima teretnog transporta Dunavom, zajednički su zaključci učesnika 14. Dana Luke Konstanca 22. septembra u Novom Sadu.

Tradicionalni događaj koji organizuje Nacionalna kompanija za upravljanje morskim lukama S.A. Konstanca, preko svog predstavništva u Srbiji, nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, ponovo je bio prilika da se predstavnici Luke Konstanca sretnu sa svojim partnerima iz Srbije i regiona, da učvrste dobre odnose i saradnju.

Ovogodišnjem izdanju u hotelu Sheraton prisustvovalo je 200 delegata, koji su predstavljali 68 kompanija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Holandije i Švajcarske.

Uz Upravu Luke Konstanca, u Novom Sadu bili su prisutni i delegati 6 najvećih lučkih operatera: Comvex, Chmpex, CSCT, SCS, TTS, Umex.

Predstavnik Luke Konstanca u Beogradu, Vladan Mišić istakao je da je veoma ponosan što je događaj ponovo okupio veliki broj učesnika iz transporta, logistike i agro-biznisa, čime je još jednom potvrđeno da postoji veliko, obostrano interesovanje za saradnju.

Luka Konstanca je u poslednje dve godine imala povoljan period u pogledu saobraćaja. Prošle godine je zabeležen najveći obim poslovanja u rumunskim morskim lukama, a za 2022. godinu, prema preliminarnim podacima, u prvih 8 meseci ove godine beleži se porast robnog prometa od oko 13% i dostiže 51 milion tona, što je trend koji stvara uslove za obaranje rekordnog prometa ostvarenog 2021. godine.

Kroz Luku Konstanca, kako je u svojoj prezentaciji podsetio George Gabriel Visan, komercijalni direktor, u prvoj polovini 2022. prometovano je ukupno 4,1 milion tona robe koja dolazi iz Srbije ili je u tranzitu kroz našu zemlju. U pitanju su uglavnom bile žitarice (oko 840.000 tona), prirodna i hemijska đubriva (1,53 miliona tona), olovni i čelični opiljci (oko 925.000 tona), čvrsta mineralna goriva (oko 310.000 tona), kao i ruda gvožđa, šljaka iz visokih peći, proizvodi od metala, oprema i mašine…

Roba iz Srbije koja prolazi kroz luku Konstanca bila je namenjena za Južnu Koreju, Španiju, Iran, Egipat, Portugal, Irak, Sudan, Liban, Tursku, Italiju.

Tokom događaja razgovaralo se i o temama koje se odnose na rekonfiguraciju transportnih ruta Centralna Azija-Kaspijsko more-Crno more, pri čemu je Srednji koridor u centru pažnje i u pozitivnom trendu, budući da privlači nove količine robe i takođe doprinosi povećanju prometa zabeleženog u Luci Konstanca.

Promovisane su nove veze Luke Konstanca, među kojima je i linija Poti – Konstanca, otvorena u maju 2022. godine, koja postaje sve atraktivnija za nove tokove kontejnerske robe.

Istovremeno, srpski partneri su bili zainteresovani i za implementaciju nove Ro-Ro linije Rumunija-Turska, koja je u fazi projekta.

Na ovaj način se mogu kreirati i ponuditi nove usluge klijentima i partnerima iz zaleđa, u ovom slučaju Srbije, koji tim putem mogu da pristupe novim tržištima preko Luke Konstanca, istaknuto je.

– Luka Konstanca raduje se stalnom unapređenju svoje atraktivnosti kroz nove projekte, koji će poboljšati njenu ulogu istočne kapije Evrope –  poručili su iz Luke.

Događaju je prisustvovala i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju, koja je u svom obraćanju podsetila na dobre odnose dve zemlje i istakla zadovoljstvo činjenicom da su se, nakon dvogodišnje pauze, partneri okupili u Novom Sadu, razmenivši uživo ideje, iskustva i predloge za intenzivniju saradnju.

Amabasadorka Davidoju prethodno se sastala sa predstavnicima Uprave pomorskih luka, sa kojima je razgovarala o značaju Luke Konstanca u aktuelnom kontekstu, evoluciji trgovine između Rumunije i Srbije, sa akcentom na zajedničkim naporima potrebnim za unapređenje plovidbe Dunavom.

Učesnicima skupa obratili su se i predstavnica Agencije za upravljanje lukama Srbije Ksenija Hajduković, kao i vršilac dužnosti pomoćnika ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe Veljko Kovačević. On je izjavio „da je Luka Konstanca od nemerljivog značaja za srpsku privredu“, podsetivši istovremeno da su u našoj zemlji u toku veliki infrastrukturni projekti koji bi trebalo da daju vetar u leđa razvoju vodnog transporta.

– Srbija se nalazi u velikom ivesticionom ciklusu, koji je vredan pola milijarde evra, kako bismo obezbedili bolju transportnu infrastrukturu za privredu naše zemlje – podsetio je Kovačević.

Dan Luke Konstanca bio je još jedna odlična prilika za pospešivanje stvaranja novih partnerstava, a nakon zanimljivih prezentacija, drugi deo događaja je, kao i dosada, bio rezervisan za B2B sastanke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PlutonLogistics (@plutonlogistics)