Rajna postaje neprohodna za barže?

Ekstremna suša nastavlja da izaziva ozbiljne posledice širom Evrope.

Nivo vode u Rajni, koja nosi 80% sve robe koja se prevozi vodom u Nemačkoj, od njenih industrijskih središta do holandskih luka, sada je toliko nizak da bi krajem nedelje mogla postati neprohodan za barže, ugrožavajući vitalne zalihe nafte i uglja na koju se zemlja oslanja dok Rusija zatvara slavinu za gas, objavio je Daily Mail u sredu.

Rajna je već niža nego što je bila na istoj tački 2018. godine, kada je Evropa pretrpela poslednju veliku sušu. Te godine, reka je na kraju zatvorena za brodove sa robom na 132 dana, što je zamalo izazvalo recesiju.

Troškovi transporta robe rekom ove godine već su porasli pet puta, jer su barže prinuđene da nose manje robe.

Ekonomisti procenjuju da bi poremećaj mogao da umanji ukupan privredni rast Nemačke ove godine i do pola procenta, a stručnjaci upozoravaju da se zemlja suočavala sa recesijom zbog energetske krize, čak i pre nego što je pogodila suša.

Andrea Toreti, viši istraživač u Zajedničkom istraživačkom centru Evropske komisije, navodi da nisu u potpunosti analizirali sadašnje događaje, ali na osnovu vlastitog iskustva smatra da je ovo možda čak ekstremnije nego 2018.

– 2018. je bila toliko ekstremna da gledajući unazad, u od poslednjih 500 godina, nije bilo drugih sličnih događaja – zabrinuti su istraživači.

Situacija bi sledeće nedelje mogla da dalje eskalira. Deutsche Welle piše da bi već kritično nizak nivo vode u Rajni, naredne sedmice mogao da padne još niže, a nemačke vlasti se spremaju za dalje prekide u transportu zbog niskog nivoa na prometnim plovnim putevima.

Foto: YouTube/PrintScreen