U 2015. u „Luci Novi Sad“ pretovareno milion tona robe – U planu proširenje skladišta vredno 11 mil EUR

„Luka Novi Sad“ završiće godinu s približno milion tona pretovarene robe, što je rezultat od lane, kada je postignut rekord u pretovaru. Ovogodišnji rezultati, ističe direktor „Luke Novi Sad“ Aleksandar Milovančev, bili bi i bolji da nije bilo suše i da je cena žitarica na svetskom tržištu više odgovarala trgovcima. Po njegovim rečima, „Luka“ uskoro treba da bude proglašena lučkim područjem jer su otklonjene prepreke administrativne prirode, a odnedavno ima licencu lučkog operatera.

 – U Srbiji ima devet luka a samo novosadska radi i ostvaruje zapaženje rezultate. Jedino je naša luka u potpunosti državno preduzeće, dok su druge privatno vlasništvo i ne rade – navodi direktor.

 – Doduše, luka u Prahovu je pod patronatom države, ali ima materijalne poteškoće. Ove godine smo smatrali da ćemo premašiti milion tona, pošto je lane pre kraja ostvaren mesečni rekord 152.000 tona. Međutim, stigle su elementarne nevolje, vodeni saobraćaj u Evropi je stojao gotovo tri meseca zbog niskog vodostaja pa je bio zaustavljen transport robe. Posle je usledio zastoj od dva meseca kada trgovci nisu prodavali žitarice nezadovoljni cenama na svetskom tržištu. luka3_060414

Kako je kazao, naredne godine se planiraju tri investicije, od kojih su dva ulaganja realna: proširenje skladišta i izgradnja pumpe za točenje goriva za brodove. Direktor kaže da bi skladište bilo kapaciteta 48.000 tona, površine 4.800 m2, što bi zauzelo pola hektara pod halama. Vrednost investicije je 11 mil EUR, s tim što bi u novom skladištu bilo mesta za desetak novih radnika.

Sada „Luka Novi Sad“ ima zatvoreno skladište površine 44.000 m2.

 – Razmišlja se i o tome da se ponudi investitorima da ulažu na potesu gde je porušena zgrada „Agrohema“, koja je prvi komšija Luke Novi Sad. To je izvanredna a neiskorišćena površina. U „Agrohemu“ je završen stečaj i konačno će plac moći da se proda. Pozicija Luke je retko dobra. Na dve stotine metara od luke za dve godine treba da prolazi međunarodna pruga Beograd–Budimpešta i na kilometar-dva smo od auto-puta E-75. Bila je kod nas delegacija iz Ministarstva privrede s Kinezima, pa smo se dotakli priče da bi se na terenu „Agrohema“ mogao razviti biznis jer za to postoje izvanredni uslovi – predočio je Milovančev.

Napomenuo je da u Kini i u privatnim lukama postoji državni nadzor – država vlasniku luke postavlja svog predstavnika radi nadzora.

 – Hoćemo da proširimo i kontejnerski terminal pa planiramo i da kupimo kranove za kontejnere. Kontejnerski termrnal radi i u odnosu na pre tri godine terminalski saobraćaj je oživeo, ali nije to još ono što bi trebalo da bude kao veliki bum. Sredili smo prugu u krugu 6,4 kilometara, ali ima delova koje treba servisirati – navodi direktor.

Izvor: Dnevnik