U Luci Roterdam manje robe, ali više kontejnera

Ukupan promet robe u Luci Roterdam u prvom kvartalu 2024. opao je za 1,4% u odnosu na uporedni period 2023, pa je tako od januara do marta ove godine prometovan 110,1 milion tona (naspram 111,7 miliona tona u prvom kvartalu 2023). Istovremeno, kroz Roterdam je prošlo 2% više kontejnera nego lane, pokazuje najnoviji izveštaj o poslovanju najveće evropske luke.

Pad ukupnog prometa posledica je pre svega slabijih rezultata u segmentima uglja, sirove nafte i naftnih derivata, kaže generalni direktor lučke uprave Boudewijn Siemons.

– Podaci pokazuju ograničen uvoz sirovina i izvoz gotovih proizvoda, što govori da evropska industrijska proizvodnja i dalje pati od visokih cena energije i niske potražnje u sektorima koji beleže najveći pad, poput građevinarstva, prerađivačke i automobilske industrije.

Promet suvih rasutih tereta opao je za 4,5% u poređenju sa prva tri meseca 2023.  godine, a glavni razlog je naglo smanjenje u kategoriji uglja – pretovareno je čak 2 miliona tona manje nego lane, zbog manje potražnje termoelektrana. Kada je reč o drugoj važnoj kategoriji suvih rasutih tereta – rudi gvožđa, kako je nemačka proizvodnja čelika porasla, tako se povećavao i uvoz ove rude. Kod poljoprivrednih proizvoda ubeležen je pad od 23,9 procenata.

Promet tečnog rasutog tereta opao je za 3,1%, na 52,6 miliona tona, pre svega zbog smanjenog obima kod sirove nafte i derivata. Potražnja za naftnim derivatima, naime, u ovom kvartalu je bila niža nego u prvom kvartalu 2023. godine, kada je bilo mnogo uvoza radi zamene ruskih naftnih derivata. Promet tečnog prirodnog gasa (LNG) ponovo je porastao – za 3,6%, na 9,1 milion tona. Ostale vrste tečnih rasutih tereta (od hemijskih pa sve do biljnih/životinjskih proizvoda), takođe su bile u padu.

U kontejnerskom segmentu, po prvi put u tri godine zabeležen je blagi porast prometa. Rast u tonama iznosio je 3,3% – sa  31,5 miliona tona na 32,5 miliona tona, a u TEU 2% (u prvom kvartalu 2024. pretovareno je 3,3 miliona TEU).

U izveštaju se ističe i da je kriza u Crvenom moru uticala na značajno manji broj brodova (-24,5%) i manji obim robe iz Azije (13,7%) u januaru i februaru, zbog kašnjenja i otkazivanja na određenim linijama. Uklapanje u izmenjene rasporede plovidbe u početku je dovelo do neophodnih prilagođavanja u logističkom lancu. Situacija je sada pod kontrolom, budući da je u martu pristizalo znatno više brodova, a količine iz Azije su se oporavile, napominje se u izveštaju.

Kompletan izveštaj o poslovanju Luke Roterdam u prvom kvartalu 2024. pogledajte OVDE. 

Foto: portofrotterdam.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.