UASC predstavio prvi Gas Ready – ekološki kontejnerski brod

uasc_180515„United Arab Shipping Company“ (UASC) nedavno je predstavio svetu svoj novi kontejnerski brod pod imenom Barzan za koji tvrde da je najekološkije plovilo ove vrste na svetu koje će postaviti standarde za budućnost kada je u pitanju energetska efikasnost i potrošnja goriva.

MV Barzan je izgrađen u južnokorejskom Hyundai Samho Heavy Industries (HSHI) i prvi je brod iz serije od 6 blizanaca kapaciteta 18.800 TEU. Prema preliminarnim analizama stručnjaka UASC-a EEDI (Energy Efficiency Design Index) je već sada 50% ispod granice koja je od strane IMO propisana za 2025. godinu, a emisija CO2 po jednom TEU je 60% niža u odnosu na svega tri godine stare 13.500 TEU brodove iz sastava flote ovog brodara.

– Svesni smo da prepoznavanje globalne ekološke inicijative više nije stvar izbora, već neophodnost koja se od nas očekuje –  rekao je izvršni direktor UASC Jørn Hinge komentarišući performanse novog kontejneraša.

Kompanija iz Emirata očekuje u 2015. godini 10 novih brodova, a knjiga naružbi do 2017. godine sadrži ukupno jedanaest 15.000 TEU i šest 18.800 TEU novogradnji. MV Barzan osim svih standardnih najsavremenijih ekoloških sistema poseduje i Ship- Shore sistem za napajanje električnom energijom na vezu uz nultu emisiju izduvnih gasova, a tu je i energetski efikasni sistem za praćenje i optimizaciju pogonskog sistema i navigacije, kao i Waste Heat Recovery System koji toplotnu energiju iz izduvnih gasova pretvara u električnu energiju.

Ovaj brod je jedinstven i po tome što je prvi na svetu od klasifikacione kuće DNV GL dobio GAS READY notaciju što znači da plovilo ispunjava sve potrebne bezbedonosne i tehničke standarde za upotrebu i prelazak na LNG pogonsko gorivo.

Puna DNV GL klasa ovog broda glasi: 1A1 Container Carrier DG-P Shore Power E0 NAUT-OC HMON (A1,C1,G4) CLEAN BWM-T BIS TMON NAUTICUS (Newbuilding) GAS READY (D, S, MEc, AEi), prenosi portal plovidba.me.