Udruženje lađara apeluje da se nabave ili obnove ledolomci

Udruženje profesionalnih lađara Srbije apelovalo je na državu da u saradnji sa lađarskom strukom uradi nešto na obnovi ili nabavci ledolomaca, kao i po pitanju održavanja brodova posebne namene, jer je to pitanje ne samo prohodnosti plovnih puteva nego bezbednosti Srbije i njenih suseda.

U saopštenju Udruženja izdatom povodom aktuelnih dešavanja na Srpskim rekama i kretanja i lomljenja leda, lađari ukazuju da su prošlogodišnji dug period niskog vodostaja i mala količina padavina u jesenjem periodu su bili jasna najava hladne zime i moguće pojave leda. Udruženje podseća da je putem medija više puta najavljivalo moguću opasnost od pojave leda kao i na opasnosti koje on može da izazove pogotovo na kritičnim delovima plovnih reka.

– Upozoravali smo na nedostatak naših ledolomaca zbog nerešenih imovinsko pravnih odnosa države i privatizovanih brodarskih firmi kao i na slab rad nadležnih inspekcija plovidbe na obezbeđenju gradilišta i kritičnih sektora za plovidbu – navodi se u saopštenju.

Lađari podsećaju da su Srbiji trenutno u ispomoć došla dva mađarska ledolomca koji su slične gradnje i godišta kao i naši Čakor i Vučevo koji stoje vezani na keju u Novom Sadu.

– Ti mađarski brodovi su stariji od 35 godina i savršeno su operativni i funkcionalni. Najavljena je kupovina novih ledolomaca pa ovom prilikom pozivamo državu da u saradnji sa lađarskom strukom a ne stručnim političarima uradi nešto na obnovi ili nabavci ledolomaca, kao i po pitanju održavanja brodova posebne namene, jer je to pitanje ne samo prohodnosti plovnih puteva nego bezbednosti države, kako Srbije tako i suseda – navodi se u saopštenju.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Udruženja profesionalnih lađara Srbije kapetan Branislav Vajda, dodaje se da će o aktuelnim problemima obavestiti premijera i tražiti sastanak kako bi se u budućnosti izbegle veće nezgode.

– Podsećamo da je Srbija, samo u vlasništvu firme „Heroj Pinki“ a po privatizaciji Dunav grupa agregati, imala tri ledolomca: Čakor, Vučevo i Petrovaradin. Čakor i Vučevo su tegljači ledolomci kupljeni 1968. godine a Petrovaradin je potiskivač/tegljač/ledolomac sagrađen 1988. godine novcem pokrajine Vojvodine, kao plovila posebne namene od strateškog značaja za zemlju – navode lađari.

Odgovor Ministarstva

Ministarstvo saobraćaja je povodom apela Udruženja lađara objavilo saopštenje u kome navodi da „kritikе kojе je uputilo Udružеnjе na račun postupanja nadlеžnih službi u uslovima pojavе lеda na srpskim rеkama smatraju tеndеncioznim i nеutеmеljеnim, jеr sе zasnivaju na tvrdnjama u čiju sе nеistinitost možе uvеriti svako ko posеti intеrnеt stranicu Udružеnja“.

Kako navodi Ministarstvo, prеma javno dostupnim informacijama sa sajta Udružеnja profеsionalnih lađara Srbijе (www.udruzenjeladjara.com), ova asocijacija postoji od marta 2016. godinе i ni u jеdnom od dosad objavljеnih obavеštеnja za javnost nisu pomеnutе primеdbе na kojе sе pozivaju u saopštеnju.

Jеdini dopis kojim sе ovo udružеnjе obratilo Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе upućеn jе  15. januara 2017. godinе, kad jе razbijanjе lеda na rеkama bilo uvеliko u toku, a ticao sе pronalažеnja načina da sе pomognе njihovim članovima koji nе mogu po zakonu da dobiju ovlašćеnja za rad na brodovima.