Grčka i Bugarska najavljuju velike planove za povezivanje železnicom

Grčka i Bugarska donele su strateške odluke u vezi sa razvojem železničkog transporta i uskoro će sarađivati na projektu izgradnje železničke linije koja se proteže od severne Grčke, preko Bugarske i Rumunije, piše portal railfreight.com. 

– Postoje mogućnosti da se ova linija produži prema lukama u Severnom moru. Projekat je od geostrateškog značaja, jer će povećati i obim teretnog saobraćaja u regionu – istakao je Kostas Karamanlis, grčki ministar saobraćaja.

Osim toga, dve zemlje imaju posebne planove za grčku luku Aleksandropolis, koja se nalazi na severozapadnu Grčke, odmah pored granice sa Turskom, piše railfreight.com.

Luka Solun, druga po veličini luka u Grčkoj, trebalo bi da dobije direktnu železničku vezu sa glavnom mrežom kao deo investicionog plana grčke vlade. Planovima je predviđena i izgradnja železničke pruge na severozapadnom delu Grčke koja povezuje Solun sa lukama Kavala i Aleksandropolis i ide dalje kroz Bugarsku, preko Burgasa i Varne, do grada Ruse na granici sa Rumunijom.

Približavanje politika dve zemlje moglo se nazreti u novembru 2021. godine, kada je grčko ministarstvo saobraćaja najavilo radove na proširenju železničke infrastrukture u vrednosti od četiri milijarde evra. S druge strane, u Bugarskoj su u to vreme nadležne vlasti bile zauzete spajanjem putničkih i teretnih odeljenja Bugarskih železnica kako bi postale konkurentnije, uz istovremenu implementaciju projekta „Bugarska na putu“ za podsticanje korišćenja železnice.

Ministar Karamanlis još jednom je podsetio da Grčka ne može postati logistički centar u Jugoističnoj Evropi bez ulaganja u železničke veze i „omogućavanja severnim grčkim lukama da imaju pristup železnici“.

Sa ovim razvojem železnice, Solun će postati kapija za transport kroz Jugoistočnu Evropu, dodao je on.

Očekuje se da bi ugovori o izgradnji trebalo da budu potpisani 2023, te da će projekat biti završen 2027-2028.

Kada je reč o razvoju luke Aleksandropolis, vodeći projekat železničke veze između Grčke i Bugarske je veza između luke Aleksandropolis i graničnog prelaza Ormenio. Granični prelaz Ormenio nalazi se severno od Aleksandropolisa, na granici sa Bugarskom, i najsevernija je granična tačka Grčke.

Na sastanku grčkog i bugarskog ministara saobraćaja krajem marta odlučeno je da se počnu radovi na ovoj železničkoj pruzi kako bi se omogućila povezanost pomenutih grčkih gradova sa Bugarskom i dalje Rumunijom i Centralnom ili Severnom Evropom.

– Ovaj projekat je od geopolitičkog i geostrateškog značaja za našu zemlju, jer luka Aleksandrupolis može da postane kapija za brodove koji idu ka Bosforu. Osim toga, može olakšati povezivanje između Grčke i crnomorskih luka, poput Konstance – rekao je Karamanlis.

Izvor: railfreight.com