Zaplenjeno 500 boksova cigareta u brodu

Carinici su, u saradnji sa policijom, 8. septembra 2021. godine na graničnom prelazu Kladovo uspeli da preseku još jednan lanac krijumčarenja cigareta, otkrivši u jednom brodu 500 boksova krijumčarenih cigareta bez akciznih markica, saopštila je Uprava carina.

U zajedničkoj akciji sa graničnom policijom Regionalnog centra prema Rumuniji izvršena je vanredna kontrola domaćeg broda „Karađorđe“ kada je otkriveno da se u jednom od tankova predviđenih za gorivo krije čak 500 boksova krijumčarenih cigareta marke „Ashima“, stoji u saopštenju.

Na zahetv Kapetanije Kladovo brod je radi vanredne kontrole zaustavljen na 932 kilometru plovnog puta Dunavom.

Kontrolom brodske dokumentacije utvrđeno je da je brod poslednju ulaznu reviziju napravio istog dana na prelazu Prahovo i u njoj je dokumentovan podatak o snabdevanju gorivom i robom iz frišop-a.

Iskusni carinici koji poznaju svaki detalj konstrukcije brodova morali su detaljno da pregledaju kako sam brod, tako i šest barži koje su bile u njegovom sastavu, kako bi uopšte mogli da otkriju ovo krivično delo.

Kako navodi Carina, upornost se isplatila, jer je otvaranjem svih revizionih otvora na strukturnim tankovima otkriven i jedan koji je umesto da sadrži gorivo, služio za krijumčarenje cigareta.

Naime, kada se carinski službenik uvukao kroz uzan revizoioni otvor tanka u mašinskom delu broda, u njemu je umesto goriva zatekao 10 kartonskih kutija koje sadrže po 50 boksova cigareta, poređanih na daske u gornjem delu.

Zapovednik broda i mašinista, obojica srpski državljani, su u zajedničkoj izjavi tvrdili da su svi članovi posade pušači, te da su cigarete nabavili za lične potrebe, ali da ih nisu prijavili, već da su ih sklonili u tank.

S obzirom da je krijumčarenje krivično delo, o svemu je obavešteno nadležno tužilaštvo radi daljeg procesuiranja, stoji u saopštenju.

Foto: Uprava carina

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.