Do 2025. na švajcarskim drumovima 1.600 kamiona na vodonik

Kamioni na vodonične ćelije stižu na švajcarske puteve. Brod natovaren sa prvih deset 10 Hyundai XCIENT Fuel Cell kamiona juče je iz Koreje zaplovio ka Evropi, pa bi za nekoliko nedelja ova vozila u Švajcarskoj trebalo da budu u redovnoj upotrebi.

Kako je saopštila kompanija Hyndai, reč je o početku projekta koji će u narednih 5 godina na švajcarske drumove dovesti 1.600 kamiona sa pogonom na vodonične gorive ćelije. Tokom prošle godine, naime, Hyundai Motor Company i švajcarska H2 Energy formirale su konzorcijum koji će zainteresovanim preduzećima nuditi ova vozila na dugoročni najam, što za prevoznike znači manja inicijalna ulaganja.

Kamioni sa ovim alternativnim pogonom u Švajcarskoj će biti u potpunosti oslobođeni plaćanja putarine.

Dosada je više proizvođača pokrenulo testiranje ove vrste alternativnog pogona kod kamiona, kao i kod autobusa i lakih komercijalnih vozila, ali je Hyndai zasad jedini pokrenuo neku vrstu serijske proizvodnje.

Švajcarci će vodonik proizvoditi elektrolizom vode, a struja će biti isključivo iz obnovljivih izbora. Prema nekim kalkulacijama, za finansijsku održivost punionice vodonikom, potrebno je redovno opsluživanje 15 kamiona.

Izvor/foto: hyundainews.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.