Gebruder Weiss testira svoj prvi kamion sa pogonom na vodonik (FOTO)

Korona virus je pomerio fokus sa izazova klimatskih promena, ali i pored toga sektor logistike sa proizvođačima pokušava da nađe alternativne načine za pogon vozila. Komapanija Gebruder Weiss u svoj vozni park od 25. januara uvrstila je i kamion sa pogonom na vodonik. 

Model Hyundai XCIENT Fuel Cell model isporučen je u filijalu Altenrhajn u Švajcarskoj, a umesto na dizel, vozilo radi na takozvani „zeleni vodonik“. Na takav način ovaj kamion godišnje može smanjiti emisiju CO2 za do 80 tona.

– Kupovinom kamiona sa pogonom na vodonik Gebruder Weiss je još jednom pokazao da zauzima vodeću poziciju kada su u pitanju rešenja za održivi razvoj. Naš cilj je da steknemo iskustva koristeći ovu tehnologiju, kako bi nam to pomoglo da se pripremimo za širu primenu – kaže Wolfram Senger-Weiss, predsednik upravnog odbora kompanije Gebrüder Weiss.

Hyundai XCIENT Fuel Cell je kamion od 36 tona dizajniran da preveze oko 25 tona robe sa dometom od 600 kilometara. Kamion pokreće električni motor od 350 kilovati, koji se napaja električnom energijom proizvedenom vodom koja hemijski reaguje sa kiseonikom.

Umesto izduvnih gasova, sve što izlazi je vodena para. Mreža stanica za punjenje vodonikom u Švajcarskoj se još uvek gradi, ali je dovoljno sveobuhvatna da se pokrije cela istočna Švajcarska.

U kompaniji Gebruder Weiss kamioni sa pogonom na vodonik će se prvenstveno koristiti za klijente u sektoru obnovljive energije.

Marc Freymüller (izvršni direktor Hyundai Hydrogen Mobility AG), Peter Waldenberger (rukovodilac sektora korporativne administracije GW) i Oskar Kramer (direktor filijale Švajcarske GW).

Prema proizvođaču, 2.000 kamiona sa pogonom na vodonik će biti proizvedeno i isporučeno do kraja 2021.

– Ponosni smo što smo među prvima na svetu dobili ovo vozilo. Vidimo H2 kamione kao održivu alternativu ostalim pogonskim tehnologijama koje danas postoje, i sa odgovarajućom infrastrukturom, planiramo da ih koristimo u Austriji i južnoj Nemačkoj u budućnosti – kaže Wolfram Senger-Weiss.

Za Gebruder Weiss, korišćenje kamiona sa pogonskim gorivom na vodonik predstavlja još jedan korak u testiranju ekološki prihvatljive pogonske tehnologije u svakodnevnoj logistici. Logistička kompanija koristi već nekoliko kamiona na gas u Austriji, Nemačkoj i Srbiji, kao i kamion sa potpuno električnim pogonom u širem području Beča i Graca.

Gebruder Weiss je takođe član H2 Mobility Switzerland Association, koji je dizajnirao i implementirao prvi svetski ekosistem za praktičnu upotrebu vodonika za pogon vozila.

Sa više od 7.300 zaposlenih, 150 sopstvenih filijala i preliminarnim godišnjim prometom od 1,7 milijardi evra (2019) kompanija Gebrüder Weiss spada u vodeća transportna i logistička preduzeća u Evropi.

Foto: Gebrüder Weiss/Stefan Peter