Značajno povećanje minimalne plate u Nemačkoj do 2022.

Minimalna plata u Nemačkoj trebalo bi da bude značajno povećana u naredne dve godine.

Komisija za utvrđivanje iznosa minimalne zarade dala je preporuku za postepeno povećanje do iznosa od 10,45 evra bruto po satu, do kraja 2022. godine. Trenutno minimalna plata u ovoj zemlji iznosi 9,35 evra po satu. Predveđena su ukupno četiri usklađivanja, prenosi expo.rs.

  • 01.01.2021. 9,50 evra po satu
  • 01.07.2021. 9,60 evra po satu
  • 01.01.2022. 9,82 evra po satu
  • 01.07.2022. 10,45 evra po satu

Svi inostrani prevoznici obavezni su da svojim vozačima za vreme rada na teritoriji SR Nemačke isplaćuju minimalnu zaradu, kao i da njihovo angažovanje prethodno prijave nadležnoj carinskoj inspekciji za kontrolu rada, podseća expo.rs.

To znači da će vozači koji obavljaju prevoz (kabotaža, međunarodni prevoz s istovarom ili utovarom u Nemačkoj i utovarom ili delomičnim istovarom u ovoj zemlji) na nemačkoj teritoriji dobiti višu naknadu u skladu s MiLoG-om (akt o minimalnoj plati). Za prevoznike će ovo, sa druge strane, značiti veće troškove zbog planiranih povećanja.

Komisiju za utvrđivanje minimalne zarade čine predstavnici sindikata i poslodavaca, a vlada se u najvećem broju slučajeva oslanja na preporuke ovog tela. Odluka o uvećanju minimalne zarade doneta je jednoglasno, preneli su nemački mediji.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.