Austrijska železnica zapošljava 3.500 radnika: nude i obuku, bonuse od 2.500 evra…

Austrijska železnica priprema se za veliku smenu generacija, očekujući da će čak petina zaposlenih ispuniti uslov za penzionisanje u narednim godinama.

OBB je zbog toga pokrenuo ambicioznu kampanju zapošljavanja, sa ciljem da privuče oko 3.500 novih radnika svake godine. Ukupno, kompanija će tokom narednih nekoliko godina otvoriti više od 17.500 radnih mesta širom Austrije, što predstavlja značajnu priliku za one koji traže posao u sektoru mobilnosti i logistike.

– ÖBB je poslodavac otporan na krize i pouzdan više od 100 godina. Mi smo usred najveće smene generacija u našoj istoriji – ističe generalni direktor OBB Andreas Mattha.

Najveći broj novih radnika traži se upravo za železnička zanimanja, kao što su mašinovođe, dispečeri, manevristi itd. Osim toga, OBB traži vozače poštanskih autobusa širom Austrije. Takođe, i dalje se traže IT stručnjaci koji žele da pomognu u oblikovanju digitalizacije OBB-a i železničkih operacija budućnosti.

Austrijska železnica nudi i obuku za mnoge od 131 profila (ukupno 1.600 radnih mesta). Kursevi počinju svakog meseca širom Austrije, a zainteresovani kandidati obučavaju se za pozicije mašinovođa, manevarskih radnika, dispečera, pratioce vozova… Pošto je obuka već plaćena, ovi poslovi su dobra prilika za kandidate koji žele da promene profesiju. Osim toga, OBB traži i 650 pripravnika za stažiranje.

Iz ove kompanije navode da, u proseku, zaposleni rade u OBB-u 16,2 godine, te da ova dužina staža govori da je reč o pouzdanom poslodavcu.

– Jedan od razloga za to je, između ostalog, što omogućavamo balans poslovnog i privatnog života, brinemo o zdravlju svojim zaposlenih i bezbednosti na radu, ali i što im pružamo perspektive za dalji razvoj karijere, kao i atraktivne socijalne beneficije – navodi OBB u saopštenju.

Postoje i novčani podsticaji za početak, pa tako, na primer, novozaposleni dispečeri, kao i i budući dispečeri, mogu očekivati bonus u vrednosti od 2.500 evra (bruto) po isteku probnog perioda.

Sve otvorene pozicije kao i više detalja o mogućnostima za zaposlenje u Austrijskoj železnici možete pogledati na karriere.oebb.at

Foto: © ÖBB Payr (presse-oebb.at)