Turska – železničko tržište velikog potencijala

Evropske železničke kompanije sve su aktivnije na rutama prema turskom tržištu, pa se analitičari pitaju – da li Turska postaje novo čvorište železničkog prevoza? Ova zemlja nudi mogućnosti ka iz Evrope, ali i prema Novom putu svile i Centralnoj Aziji.

Kompanije Hupac i Rail Cargo Group, koje su pokrenule veze sa terminalima u Turskoj, dele svoja iskustva na ovom tržištu u razvoju.

Potencijal zemlje leži uglavnom u njenom geografskom položaju i ekonomiji. Turska je raskrsnica između Evrope, Azije i Bliskog istoka, a osim toga i deo evroazijskog koridora Baku-Tbilisi-Kars, koji je poznat i kao Transkaspijski, odnosno Centralni koridor.

– Shodno tome, Turska nudi mogućnost da evropski teret stigne do Kine preko njene teritorije. Osim toga, turska ekonomija je prilično robusna, a industrijska proizvodnja u zemlji visoka, što znači da je Turska u pogledu izvoza snažno i atraktivno tržište za Evropu – navode u kompaniji Hupac.

Veze sa Evropom

Hupac i Rail Cargo Group su neki od značajnih igrača u evropskom železničkom teretnom saobraćaju ka Turskoj.

Švajcarska kompanija Hupac aktivna je na tržištu već pet godina, a svakodnevno povezuje regije Beneluks i Rur sa Istanbulom preko Ludvigshafena. Ka Turskoj uglavnom prevoze robu široke potrošnje, a ka Evropi automobilske delove.

Mnoge automobilske kompanije, naime, imaju fabrike u Turskoj, te su auto-delovi – uz tekstil, zbog toga glavni izvozni proizvod. Zbog činjenice da se 98% prevoza u zemlji odvija drumskim putem, gužve (naročito na granici sa Bugarskom) su veoma velike, zbog čega je železnica, kako navode, „mnogo efikasnija“.

S druge strane, Rail Cargo Group takođe nudi svakodnevne servise sa Turskom. Ova kompanija nudi železnički servs od Kosekoia do Budimpešte, a početkom maja povezali su i Brno.

– Na intermodalnom tržištu postoji velika potražnja, a obim izvoza Turske je vrlo jak, kao i uvek. Sa rastućim poslovanjem, imamo veliki potencijal za povećanje frekvencije između Turske i Evrope, zemalja ZND i Kine – komentarišu u RCG.

Novo čvorište na Putu svile

U pogledu evroazijskog transporta, Turska je nesumnjivo čvorište Hupac-ovih aktivnosti na Novom putu svile, navodi Renzo Capanni, direktor Shutle Net South-East Europe.

Kompanija je započela sa radom u ovoj zemlji pre dve godine i bila je jedna od prvih koja je to učinila. Međutim, Capanni naglašava da se ne oslanjaju na transport evropskih proizvoda u Kinu preko Turske. Njihova evroazijska usluga je izvodljiva zbog mogućnosti pretovara.

O čemu se radi? Postoji potražnja za evropskim proizvodima u Turskoj, odnosno za turskim proizvodima u Kine. Shodno tome, voz može da krene za Tursku, tamo istovari teret, a potom bude natovaren turskim izvoznim proizvodima u Kinu. Problem sa kojima se suočava prevoznik javlja se pri povratku iz Kine, jer jedva da ima dovoljno tereta.

Turska se 2020. godine razvila zajedno sa Istočnom Evropom, kao važno buduće tržište za evroazijski železnički transport, navode iz RCG.

– Uspostavili smo prevoz putem Transkaspijske rute, što je omogućilo direktnu vezu iz Kine u Tursku. Rail Cargo Group prepoznaje Tursku kao jedno od najperspektivnijih odredišta na Novom putu svile, omogućavajući vezu sa Kinom i jednostavnu distribuciju tereta do evropskih destinacija.

Izvor: railfreight.com 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: