CARGO SLOVAKIA: Razvoj intermodalnog transporta na Novom putu svile

Kompanija Bulk Transshipment Slovakia, novi zakupac terminala za kombinovani transport Dobra (TKD), tokom proteklog meseca izvršila je pretovar prvog kompaktnog intermodalnog voza. Saradnja Bulk Transshipment Slovakia i vlasnika terminala – ZSSK Cargo Slovakia, biće polazna tačka za razvoj intermodalnog transporta na novom Putu svile između Ukrajine i Slovačke, piše railwaypro.com.

Bulk Transshipment Slovakia postala je zakupac TKD Dobra u januaru ove godine, na period od 10 godina, sa mogućnošću produžetka saradnje za još dodatnih pet. Prema sporazumu, terminalom Dobra upravljaće vlasnik – ZSSK Cargo, zajedno sa Budamar Logistics – većinskim deoničarom Bulk Transshipment Slovakia kompanije.

Otvorićemo terminal za sve operatere, za razliku od prethodnog zakupca, kompanije TransContainer, koja je koristila terminal samo za svoje potrebe. Spremni smo da ponudimo usluge svim postojećim korisnicima, kao i novim – rekao je Martin Vozar, generalni direktor ZSSK Cargo.

Glavni cilj Bulk Transshipment Slovakia u radu TKD Dobra je pružanje konkurentskih usluga i maksimalna upotreba kapaciteta terminala, kada je u pitanju intermodalni transport između Azije i Evrope. 

Za dalji razvoj, kako piše railwaypro.com, potrebna im je podrška države i lokalne samouprave. To obuhvata i nerešeno pitanje drumskog graničnog prelaza Čierna – Solomonovo, koji bi bio od izuzetnog značaja za korišćenje terminala Dobra.