Nebojša Krivokuća, generalni direktor kompanije Milšped – Potvrdićemo svoju globalnu prisutnost kroz ekspanziju poslovanja

Kompanija Milšped, sa više od 3.500 zaposlenih u preko 13 zemalja i na 3 kontinenta, proslavlja jubilej – 30 godina uspešnog poslovanja. Od carinske agenture tokom tri decenije izrasli su u regionalnog lidera na tržištu logistike, sa nizom kompanija. U 2023. realizovali su nekoliko izuzetno važnih projekata, o čemu smo razgovarali sa novim generalnim direktorom Nebojšom Krivokućom. Iskoristili smo priliku i da se osvrnemo na dosadašnje rezultate, kao i na planove za naredni period.

Na poziciju generalnog direktora Milšped grupe naš sagovornik dolazi sa mesta finansijskog direktora.

– To je, svakako, kruna moje poslovne karijere. Bitno je napomenuti da pored mene kompanijom upravlja i izvršni odbor koji broji 7 članova. Ogromno zalaganje tokom svih ovih godina u kompaniji nije prošlo nezapaženo, zbog čega sada imam priliku da zajedno sa svim kolegama krenem u nove poslovne uspehe. Sve veštine koje sam stekao za to vreme će biti od ključnog značaja za temeljnu organizaciju poslovanja sa ciljem potvrde liderstva naše grupe na tržištu transporta i logistike.

PL: Kako je za vas počela poslovna godina? Nedavno ste u rad pustili robotizovano skladište u Krnješevcima. Kakve benefite očekujete za vas i vaše klijente?

– Ovo je godina puna planiranih inovacija u našem poslovanju, a već je snažno započeta puštanjem u rad robotizovanog skladišta u Krnješevcima koje nam omogućava da na što bolji način zadovoljimo potrebe naših klijenata. Robotizacija skladišta nastoji da pruži rešenja izazova kao što su prekidi u lancu snabdevanja, ograničenja kapaciteta, usklađenost sa zakonskim propisima i nedostatak radne snage. Roboti mogu da rade 24/7, što povećava produktivnost i brzinu u realizaciji zahteva klijenata, smanjujući time troškove rada i greške.

Zahvaljujući robotima, kompanija Milšped skladišti do tri puta više robe na istom prostoru i povećava efikasnost bezbednosti i zdravlja na radu.

Klijenti mogu da očekuju sveoubuhvatan pristup snabdevanja tržišta, logističku podršku 24/7, bolju vidljivost zaliha za online platforme i efikasnije upravljanje povratnom logistikom. Robotizacija skladišta je u skladu sa politikom odgovornog poslovanja i održivog razvoja, čime je kompanija Milšped potvrdila svoj status lidera na tržištu u ovoj oblasti.

PL: Pre godinu dana je startovao MBOX intermodalni terminal u Nišu. Kakvi su dosadašnji rezultati?

– U sklopu takve orijentacije značajan korak za nas je i početak rada intermodalnog terminala MBOX u blizini Niša koji klijentima obezbeđuje uštede, budući da nudi nova efikasna intermodalna rešenja koja dosada nisu bila moguća u južnoj i centralnoj Srbiji. Glavni preduslov za to je idealna lokacija koju posedujemo – tačka čvorište puteva istoka i juga prema zapadu. Svi korisnici terminala poput brodara i špeditera putem EDI konekcije na jednostavan način mogu u realnom vremenu da prate kretanje svojih kontejnera, dok se kroz sigurnosne kamere i tehničko fizičko prisustvo obezbeđenja 24 časa dnevno garantuje zavidan nivo sigurnosti tovara.

Foto: Dušan Stanković

Krajem juna u rad će biti puštena i nova linija Ljubljana-Niš, što otvara nove mogućnosti konekcije sa zapadnom Evropom i lukom Kopar. Intermodalni terminali se sa razlogom smatraju važnim činiocem razvoja u logističkoj industriji, a među ključnim faktorima je činjenica da se transport robe vrši na efikasan, ekonomičan i ekološki održiv način. S tim u vezi, jedan ovakav terminal može pomoći da ovaj deo Srbije postane pogodniji za nove investicije i otvaranje novih fabrika.

PL: Otvoren je novi auto-logistički centar. Koji su bili razlozi za tu investiciju? Kako taj kompleks zapravo izgleda?

– Glavni razlog zbog kojeg smo pristupili otvaranju našeg AML House centra jeste sama priroda automobilske industrije, koju karakterišu stalne inovacije, ali i visoki standardi koje svakako možemo da zadovoljimo. Centar se nalazi u Krnješevcima i zahvata površinu od 5,5 ha na otvorenom, pri čemu može da primi 3.500 vozila. U okviru kompleksa AML House, svi procesi su centralizovani na jednom mestu, a klijentima su dostupni servisni centar, putnička perionica koja sadrži najsavremenije sisteme za ručno i automatsko pranje automobila i administrativni deo.

Jedna u nizu novih usluga koju smo pokrenuli u servisnom centru je i usluga ‘’SMART REPAIR’’ koja predstavlja inovaciju relativno novijeg datuma i realizuje se posebnom tehnologijom koja je fokusirana samo na oštećeno područje automobila.

Među prednostima takvih popravki je niža cena zbog skraćenja vremena rada i manjeg utroška sredstava za rad. Takođe, novi servisni centar smo opremili poslednjom generacijom pripremne stanice i komore za farbanja celog ili delova automobila. Skladište sadrži moderne odbrambene mehanizme za zaštitu automobila od ptica, insekata i glodara, a budući da će električni automobili biti sve zastupljeniji, omogućili smo i 20 brzih elektropunjača.

PL: Kakvi su vam razvojni planovi za narednih pet godina?

– Cilj nam je da kompanija bude prepoznata kao apsolutni lider na tržištu u domenu transporta i logistike. Iako već poslujemo na tri kontinenta i u 13 država, težićemo da potvrdimo našu globalnu prisutnost kroz ekspanziju poslovanja, dok ćemo našu relevantnost na tržištu održavati kroz nastavak implementacije najnovijih tehnologija u industriji i praćenja svih aktuelnih inovacija za dobrobit klijenta.

S tim u vezi nedavno smo pokrenuli našu Sky Cargo avio kompaniju, a pre dve godine je pokrenuta i naša kompanija M-ONE, kao pogodno logističko rešenje za e-commerce isporuke.

Na taj način ćemo opravdati poverenje koje smo stekli kod partnera za tri decenije poslovanja, ali istovremeno razvijati nove strategije poslovanja u skladu sa agendom održivog razvoja. Pored robotizovane tehnologije i intermodalnog terminala, na tom polju smo već načinili značajne korake poput pomenute instalacije solarnih panela u sklopu projekta “Pravedna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji“. Započet je i projekat uspostavljanja ESG strategije, čiji su ciljevi da se ostvare poboljšanja u navedenim oblastima kroz kontinuirani napredak i da se usklade sa visokim standardima naših partnera. Dodatno, očekuje nas nastavak digitalizacije poslovnih aktivnosti, čime ćemo dugoročno uspeti da ostvarimo kvalitetniji autput usluga uz još bolju efikasnost rada.

PL: Ova godina je godina jubileja. Koliki je za vas izazov voditi kompaniju sa istorijom dugom 30 godina? Kakav je bio razvojni put Milšpeda prethodne tri decenije?

– Odgovornost je naravno velika, ali ne bih o poslu koji je u opisu moje pozicije govorio kao o izazovu. Tradicija koju smo uistinu stvorili u poslednje tri decenije i duh zajedništva naših radnih kolektiva vas unapred pripremaju da obavljate bilo koju novu funkciju u hijerarhijskom lancu odgovornosti, sa mogućnošću uspešnog savladavanja svih prepreka. U toj činjenici treba i tražiti razlog zbog kojeg je Milšped od skromne carinske agenture za tri decenije postao apsolutni regionalni lider na tržištu logistike, sa nizom kompanija u okviru svoje grupe i 3.500 zaposlenih.

Naši zaposleni su najvredniji resurs koji imamo, zbog čega se trudimo da im omogućimo rad sa najsavremenijom tehnologijom. Usložnjavanje obima posla, te dalje širenje servisa i tržišta, doprineli su kontinuiranom rastu koji je rezultirao da tokom poslednjih deset godina prihod kompanije bude udesetostručen, te da nam prihod u protekloj godini nadmaši iznos od pola milijarde evra. Glavna ideja kojom smo se vodili u tom procesu je veća posvećenost, kvalitet usluge, kao i dalji razvoj svakog segmenta poslovanja kako bismo ispratili zahteve naših klijenata.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.