DB Cargo uvodi digitalno spajanje vagona u komercijalnu upotrebu

Železnička kompanija DB Cargo „lansirala“ je sistem digitalnog automatskog spajanja (DAC) vozova. Uvođenje DAC sistema u komercijalnu upotrebu, odlučujući je korak ka modernizaciji evropskog železničkog teretnog saobraćaja i stvaranju zelenijih, efikasnijih lanaca snabdevanja, saopštili su.

Kako piše portal railmarket.com, uvođenje DAC-a za potrebe korisnika, usledilo je nakon dve godine praktičnog testiranja, koje je pokazalo sposobnost sistema da poboljša efikasnost i održivost železničkog transporta tereta. Inicijativa koja je predstavljena Evropskoj komisiji u Briselu deo je šireg koraka ka digitalizaciji i automatizaciji teretnih operacija, kako bi se olakšao prelazak sa drumskog na železnički transport i podržali evropski ciljevi klimatskih promena.

DAC je inovativna komponenta za automatsko spajanje i razdvajanje voznog parka u teretnom železničkom transportu, i fizički i digitalno. Nova tehnologija omogućava da se aktivnosti spajanja izvode digitalno, eliminišući ručne aktivnosti, odnosno ljudsku intervenciju. Digitalna automatska spojnica omogućava značajno smanjenje vremena za formiranje teretnog voza.

Uvođenjem DAC-a biće zamenjen postojeći ručni proces spajanja teretnih vagona. Taj proces je obično radno intenzivan i zahteva veću sposobnost operatera da bi se uspostavio kontinuirani i neprekidni prenos podataka tokom spajanja. DAC sistem sa druge srane omogućava automatsko spajanje vagona i konstantan protok napajanja i podataka između teretnih vagona i lokomotive. Očekuje se da će na taj način železnički teretni saobraćaj postati efikasniji, jer će se smanjiti potreba za ručnim radom i poboljšati kontinuitet komunikacije između vagona i lokomotiva.

– Više od polovine transporta industrije čelika obavlja se železnicom. Naše kompanije članice se oslanjaju na efikasnu logistiku kako za snabdevanje sirovinama tako i za otpremu gotovih čeličnih proizvoda. Digitalna automatska spojnica može postati pravi „turbo pogon“ za železnički transport tereta – a samim tim i važan element za efikasne, klimatski prihvatljive lance snabdevanja  – rekla je Kerstin Marija Rippel, direktorka Nemačke federacije čelika.

Zajednički napori na razvoju i primeni DAC-a širom Evrope uključuju različite učesnike u industriji železničkog teretnog transporta. Očekuje se da bi do 2030. godine vozovi evropskih železničkih operatera trebalo bi da budu opremljeni DAC tehnologijom, što će smanjiti potrebu za ljudskim radom i obezbediti preduslove za pametne vozove, ali i za autonomnu vožnju.

Digitalna automatska spojnica doprineće da teretni železnički prevoz ima još važniju ulogu u evropskom sistemu mobilnosti.

Deutsche Bahn Cargo, koji širom Evrope upravlja hiljadama teretnih vozova svake sedmice, ističe potencijal DAC-a da značajno modernizuje železnički kargo-saobraćaj. Cilj je ne samo smanjenje fizičkog opterećenja radnika, već i povećanje operativne brzine i kapaciteta mreže teretnih vozova, čime se pomaže u smanjenju emisije CO2.

Foto: YouTube/PrintScreen, DAC4EU, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.