Digitalizacija na železnici – Mađarski East-West Gate prvi 5G terminal u Evropi

Mađarsko intermodalno čvorište East-West Gate postaće prvi evropski 5G železnički terminal.

East-West Intermodal Logistics Services i kompanije Vodafone Hungary i Huawei Technologies Hungary potpisali su ugovor o implementaciji 5G tehnologije na intermodalnom terminalu, koji se gradi na lokaciji Fényeslitke, na granici sa Ukrajinom.

Hardver potreban za razvojni projekat obezbediće Huawei, dok će platformu i mrežnu podršku obezbediti Vodafone Mađarska.

Projekat je važna prekretnica ne samo u mađarskoj 5G razvojnoj strategiji, već i na polju digitalizacije železničkog teretnog saobraćaja u celoj Evropi, saopšteno je nakon potpisivanja ugovora.

Upotrebom 5G tehnologije može se maksimizirati operativna efikasnost terminala. Takođe, ovo će biti izvanredna prilika da se predstavi industrijska primena takve tehnolgije, koja se tek probija na tržištu, rekao je Janoš Talosi, izvršni direktor East-West Intermodal Logistics Services.

East-West Gate terminal, koji će biti završen do prvog kvartala 2022. godine, biće prvi terminal u Evropi koji će koristiti privatnu 5G mrežu za interne komunikacije i rad tehnoloških uređaja. To će biti prvi terminal na svetu gde će potpuno automatizovani kranovi, koji mogu da izvode i fine pokrete, biti daljinski upravljani pomoću 5G tehnologije, prenosi portal railwaypro.com. 

Prilagođena 5G tehnologija, koja obezeđuje visok stepen bezbednosti podataka, omogućava bežično daljinsko upravljanje u realnom vremenu na čitavom području kontejnerskog terminala, značajno povećavajući efikasnost i menjajući radne uslove.

Kako je ranije najavljeno, intermodalni terminal EWG imaće strateški položaj u isporuci robe između Evrope i Azije i već se smatra kapijom na Novom putu svile. On će ponuditi alternativu i brži način transporta iz Azije ka evropskim zemljama, pre svega ka Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Nemačkoj. Izgradnja je počela u januaru 2021.