Jačanje Srednjeg koridora Novog puta svile – Rail Cargo Group sa novom lokacijom u Kini

OBB Rail Cargo Group (RCG) ojačaće tokom naredne godine svoju poziciju u Evroaziji osnivanjem podružnice u Šangaju, o čemu je PlutonLogistics već pisao. Sada su saopšteni i dodatni detalje, koji daju jasniji uvid u planove austrijskog giganta.

Grupacija će Rail Cargo International Freight Forwarding pokrenuti već u januaru 2023, a ta investicija će omogućiti da RCG po prvi put u Kini direktno ponudi in-house logističke usluge, kroz puno lokalno prisustvo.

Portparol Upravnog odbora RCG Clemens Forst je naglasio da će nova RCG kompanija u Šangaju značiti jačanje distributivnih aktivnosti i istovremeno smanjiti zavisnost od spoljnih partnera u Kini.

– Ovo je od najveće važnosti, jer se poslovi u Kini gotovo isključivo završavaju na licu mesta. Osim toga, mi takođe želimo da radimo na stabilnom razvoju duž Novog puta svile, tako što ćemo se zalagati za rute preko Srednjeg koridora – dodao je.

Sa svojom novom podružnicom u Kini, OBB Rail Cargo Group sada može da pruži sve usluge u logističkom lancu, kao i dodatne servise u oblasti špedicije u Aziji –  od transporta do carinjenja, pretovara itd. Između ostalog, ovo pojednostavljuje finansijke transakcije, kao i pristup klijentima i lokalnim partnerima.

Uspostavljanje Srednjeg koridora kao alternative

RCG mreža (TransNET) se sada širi na čitav evroazijski kontinent sve do Kine. Severni koridor (od Kine preko Rusije do Centralne i Jugoistočne Evrope) je korišćen za transport duž Novog puta svile sve do izbijanja ukrajinskog rata. Od marta 2022, OBB Rail Cargo Group kao alternativu koristi Srednji koridor, koji prolazi kroz Kazahstan, Azerbejdžan/Gruziju i preko Crnog mora do Rumunije, pre nego što nastavi ka Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

RCG može ponuditi pouzdanu alternativu pomorskom i vazdušnom transportu sa atraktivnim vremenima tranzita. Takođe omogućava kupcima da zaobiđu određene luke koje su i dalje veoma zakrčene.

RCG je aktivan u i iz Azije od 2008. godine

Rail Cargo Group otpočeo je svoje aktivnosti u i iz Azije još 2008. godine, kada je poslat prvi probni voz, a od tada do danas usluge železničkog teretnog saobraćaja su u stalnom porastu. Do kraja 2016. broj polazaka na Putu svile se postepeno povećavao, da bi 2017. godine RCG zvanično ušao na kinesko tržište. Na trasama Novog puta svile, danas godišnje saobraćaja oko 600 RCG lokomotiva. 

PlutonLogistics je, podsećamo, nedavno saznao sve detalje o velikim planovima Rail Cargo Group  i za srpsko tržište. Kompanija u Beogradu  otpočeće rad u prvom kvartalu 2023, a Srbija će tako postati 13. zemlja u Evropi u kojoj RCG sopstvenim lokomotivama i sa sopstvenim osobljem obavlja železnički prevoz.

Foto: Rail Cargo Group

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.