Kamion na voz – TX Logistik planira uvođenje nove linije između Rumunije i Nemačke

TX Logistik AG (TXL) ispituje mogućnosti za otvaranje nove intermodalne veze između grada Oradea u Rumuniji i nemačke oblasti Rajna-Rur. Prvi razgovori o ovoj ideji vođeni su sa predstavnicima transportnih i logističkih kompanija i drugih rumunskih industrija tokom prezentacije kojoj je prisustvovalo oko 100 ljudi u terminalu Oredea, blizu granice sa Mađarskom. Pored toga, TXL je na licu mesta demonstrirao kako se uz pomoć inovativnih sistema za pretovarNiKRASA i roadrailLink, poluprikolice i drumska vozila mogu jednostavno postaviti na železničke šine.

– I dalje vidimo značajne mogućnosti za rast intermodalnog transporta od zapada ka istoku – rekao je Berit Bork (Berit Börke), strateški direktor kompanije TX Logistik.

– Rumunija je tržište koje poseduje poseban potencijal za stvaranje novih veza sa zapadnom Evropom.

Železnička kompanija od proleća 2018. godine upravlja otvorenom železničkom vezom između Kelna i Curticija u Rumuniji, putujući u oba smera pet puta nedeljno. Ovom rutom uglavnom se prevoze velike prikolice.
Učesnici u Oradei dočekali su NiKRASA sistem za pretovar sa velikim interesovanjem. Pomoću ovog sistema, poluprikolice – koje se ne mogu pomerati uz pomoć dizalica – mogu se postaviti na šine pomoću pomagala za pozicioniranje i adaptera za utovar.

– Trenutno imamo oko 150 NiKRASA adaptera koji se koriste na raznim rutama širom Evrope –  objašnjava Stefano Noseda, regionalni direktor za prodaju u Italiji i Južnoj Evropi u kompaniji TX Logistik.

– Ovo je takođe opcija koju mogu da iskoriste i špeditori i prevoznici u Rumuniji, jer na putevima u istočnoj Evropi praktično nema prikolica koje se mogu pomerati uz pomoć dizalica, a naš sistem može da se nosi sa postojećom standardnom opremom na licu mesta. Železnički prevoz je takođe način da se suprotstavimo problemu manjka vozača kamiona.

Na terminalu Intermodal Vest u Oradei, učesnici su mogli i sami da se uvere kako je uz pomoću adaptera roadrailLink (r2L) lako postaviti čak i lakša komercijalna vozila na šine. Sistem, koji pretvara standardni plato vagon u vagon za prevoz automobila, je nosač tereta kojeg su razvile kompanije Vegatrans i Kässbohrer Transport Technik.

Sistem takođe ima mobilne i podesive rampe i može se lako postaviti u bilo koji železnički terminal koji ima viljuškar ili dizalicu. Kompletni voz sa 16 vagona sa dvostrukim plato vagonom može da transportuje 96 kombija, 64 kamiona ili 32 poluprikolice – takođe je moguće istovremeno transportovati različita vozila.

Berit Bork ističe:

– Prevoz različitih vozila omogućava vrlo fleksibilan dizajn. Niste vezani za jednu vrstu vagona, ali se dizajn voza, takođe, može lako promeniti. Ovo otvara potpuno nove mogućnosti za kombinovanje sistema vozova.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.