Intermodalni transport: Girteka i CargoBeamer zajedno prevezli 20.000 poluprikolica

Kompanija Girteka, jedan od najvećih evropskih igrača u oblasti drumskog transporta tereta i CargoBeamer, vodeći operater železničkih veza i terminala za non-craneable poluprikolice u Evropi, postigli su značajnu prekretnicu u svom partnerstvu: nedavno je dostignut broj od 20.000 poluprikolica prevezenih kombinovanim prevozom, drumskim putem i železnicom.

Girteka ističe i da je „prva kompanija za drumski transport koja je ostvarila ovu prekretnicu sa CargoBeamer-om“.

Partnerstvo između dve kompanije je počelo još u oktobru 2017. godine, kada je Girteka rezervisala svoje prve jedinice u vozovima CargoBeamer-a. Glavna arterija za njihove intermodalne operacije je od tada bila ruta od Kaldenkirchena (Nemačka) do Domodossola (Italija). U leto i na jesen 2020. kompanije su uspešno testirale nekoliko vozova između Nemačke i Litvanije, posebno povezujući Kaldenkirchen i Šeštokai, kao i Kaldenkirchen sa Kaunasom. Učvršćujući dalje svoju posvećenost održivoj logistici, najavili su proširenje svog partnerstva na dve nove intermodalne rute u januaru 2022.

Zajednički rad na dekarbonizaciji logistike

Saobraćajni sektor u Evropi se transformiše zbog potrebe za hitnom dekarbonizacijom. U ovom trenutku, drumski saobraćaj je glavni faktor koji doprinosi emisiji CO2, čineći 25% ukupnih emisija u Evropi. Kao odgovor na ovu zabrinutost za životnu sredinu, Evropa je iznela strategiju poznatu kao Fit for 55, čiji je cilj smanjenje neto emisija gasova staklene bašte (GHG) za 55% do 2030. Jedan od načina za postizanje ovog cilja, koji je prepoznala i Evropska komisija, upravo su i intermodalna transportna rešenja.

– Fleksibilnost i kapacitet koje velike logističke kompanije kao što je Girteka donose su neophodni za održavanje protoka evropske robe, posebno u nesigurnim vremenima. Integracijom puteva i železnica kroz intermodalna rešenja, stvaramo logističku mrežu koja je ne samo održivija, već i prilagodljivija izazovima koji su pred nama. Veoma smo srećni što imamo Girteku kao ključnog klijenta već dugi niz godina – kaže Boris Tim, glavni operativni direktor u CargoBeamer-u.

Od početka saradnje, dve kompanije su uštedele ukupno 16.617 tona emisije CO2 u poređenju sa onim što bi se emitovalo samo korišćenjem drumskog transporta.

Da razložimo ove brojke: 15.044 tone CO2 predstavlja direktno smanjenje emisije CO2 postignuto korišćenjem železnice umesto drumskog; dodatnih 1.572 tone CO2 je nadoknađeno kroz CargoBeamer-ovu inicijativu za neutralnost ugljenika, koja je usvojena početkom 2022. Ukupno smanjenje emisija iznosi skoro 3% tromesečnih emisija Malte.

U partnerstvu sa CargoBeamer-om, Girteka je već prešla više od 17,2 miliona kilometara, tokom svojih isporuka tereta.

CargoBeamer-ova inovativna tehnologija horizontalnog i paralelnog utovara i istovara omogućava brzo rukovanje punim intermodalnim vozovima u rekordnom vremenu od oko 20 minuta, omogućavajući isporuku tereta za otprilike 22 sata, na razdaljini od 825 kilometara.

Prvi vlasnički terminal kompanije, na kome je implementirana tehnologija horizontalnog pretovara, otvoren je u Kaleu, u Francuskoj, 2021. godine. Još dva CargoBeamer-Terminala opremljena jedinstvenom tehnologijom rukovanja biće otvorena uskoro u Kaldenkirhenu i Domodossoli, navodi se u saopštenju.

I Girteka i CargoBeamer ističu da ova saradnja predstavlja konkretan primer kako intermodalni transport — integrišući drumsku i železničku logistiku — može biti i izvodljiv i ekološki odgovoran. Dodaju da partnerstvo pokazuje efikasnost intermodalnog transporta u smanjenju emisije ugljenika i ponudi otpornih rešenja za lanac snabdevanja.

Foto: girteka.eu