Kineski „pametni voz“ sada prevozi i ugalj

Prvi „pametni voz“ za teške terete koji omogućava digitalno praćenje u realnom vremenu počeo je da saobraća u Kini. Kompozicija će putovati na deonici između Huanghua i Shuozhoua (Šuodžou), na severoistoku zemlje, piše Railfreight.com.

Voz je, kako navodi kineski CGTN, opremljen tehnologijom koja omogućava praćenje statusa voza u realnom vremenu. Tako će održavanje biti lakše i efikasnije, jer će biti moguće digitalno proveriti stanje kompozicije.

Linija Huanghua-Shuozhou je ključna za transport uglja u Kini. Luka Huanghua, u vlasništvu nacionalne kompanije za rudarstvo i energetiku China Shenhua, jedna je od glavnih izvoznih prodajnih mesta za kineski ugalj. Šuodžou je jedno od glavnih čvorišta uglja u Kini, dom elektrane Šengtou, koju pokreće ugalj.

Kako je Pluton Logistic ranije pisao, pametni vozovi, inače, saobraćaju brzom železničkom linijom Peking-Džangđijakou od kraja 2019. godine, a do sada su uvedeni na još nekoliko relacija. Autonomna vožnja zasada, ipak, uključuje nadzor ljudi. Samovozeći ili autonomni voz može da krene na vreme, da ubrza ili uspori kretanje, te da se automatski kreće među stanicama, kao i da se zaustavi na stanici, dok su mašinovođe tu da bi odreagovale u vanrednim situacijama.

Da bi se obezbedila bezbednost vožnje vozova, u njih su ugrađene hiljade pametnih senzora za nadgledanje i kontrolu bezbednosti.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.