Finalizovan dogovor – COSCO postao manjinski vlasnik kontejnerskog terminala u Hamburgu

Kontroverzni dogovor kojim se kineskoj državnoj grupi COSCO dopušta sticanje manjinskog udela u kontejnerskom terminalu u Hamburgu je finalizovan, objavio je nemački lučki operater HHLA. Naveli su da su potpisali ugovore s kompanijom COSCO za udeo u terminalu Tollerort posle zvanične procene ulaganja. To znači da COSCO sada ima 24,99% udela u nemačkoj luci.

Dogovor je sklopljen posle otprilike dve godine pregovora i žestoke rasprave u Nemačkoj o stranom uticaju na domaću infrastrukturu.

Terminal će postati ključna tačka rukovanja za COSCO. HHLA je u ponedeljak saopštila da je uverena da će ova saradnja ojačati poziciju Hamburga kao logističkog centra u regionu Severnog mora i Baltika.

COSCO je prvobitno želeo da preuzme 35% kompanije koja upravlja terminalom. Međutim, nekoliko nemačkih ministarstava pobunilo se zbog toga, pa je u oktobru vlada postavila kvotu na manje od 25%.

Kina je inače najveći trgovinski partner Nemačke. Oko 30% robe koja bi se pretovarila u luci Hamburg dolazi iz Kine ili ide tamo. Dogovor se smatrao kontroverznim, jer je se nemačka javnost pribojavala da bi se na ovaj način mogao proširiti kineski strtateški uticaj na nemačku i evropsku infrastrukturu, kao i da se na ovaj način uvećava zavisnost Nemačke od Kine.

Tokom postupka, HHLA je naglašavala da će rad terminala, sve odnose s klijentima, kao i IT sisteme i dalje centralno kontrolisati grupa, dok COSCO neće imati pristup i neće mu biti data prava odlučivanja. To se, takođe, odnosi na zemljište terminala, koje i dalje u potpunosti pripada gradu Hamburgu.

Foto: HHLA/Thies Rätzke