Montecargo ponovo posluje u plusu

Crnogorska železnička kompanija Montecargo uspela je da zaustavi putanju rasta gubitka, te da „iz sigurnog stečaja dođe do pozitivnog poslovanja“, koje je u prvom kvartalu ove godine iznosilo 205.000 evra.

Predsednik Odbora direktora Montecarga Miroslav Brajović izjavio je da će ove godine krenuti sa akcionim planom da zatvori kompletnu neophodnu investiciju u vozna sredstva, ističući da na takav način „dovode ovo preduzeće u ravan sa mnogim železničkim kompanijama u regionu“.

Kako je naveo, završen je tender za investicionu opravku dve elektrolokomotive, koje se već nalaze u dve rumunske kompanije, a ukupna investicija će iznositi blizu 800.000 evra, dok će investicija u 132 vagona, koja je takođe već prošla tendersku proceduru, biti vredna blizu 900.000 evra. Osim toga, plan kompanije je da do polovine godine raspiše tender i za investicionu opravku još dve elektrolokomotive u iznosu od 800.000 evra.

Brajović smatra da će ova godina biti investiciona, sa ukupnim ulaganjem u vozna sredstva od preko 2,5 miliona evra.

Napominje da sve projekte Montecargo radi iz sopstvenih sredstava, te da od države očekuje pomoć u vidu davanja garancije za podizanje namenskog kredita koji će biti uložen u kupovinu novih voznih sredstava.

Novi Odbor direktora na čelu je kompanije od 12. marta prošle godine.

Kako navodi Brajović, za prva tri meseca prošle godine gubitak je iznosio 490.590 evra, a već sa četvrtim mesecom se povećava na 900.000 evra. Da nije zaustavljen rast gubitaka, napominje, „Montecargo bi prošlu godinu završio u minusu od dva miliona evra, što bi ga odvelo u stečaj“. Kompanija je u poslednjem tromesečju poslovala sa dobitkom u iznosu od 156.520 evra, čime je iz minusa prešla u plus.

Brajović je rekao da je preduzeće ušlo u protokol vraćanja nasleđenih dugova i da je zaostali dug iz 2020. godine kompanija u prošloj godini uspela da vrati u ukupnom iznosu od 2,18 miliona evra.

Izvor: RTCG