MONTECARGO: Prevoz veći dva, prihodi manji tri odsto

Crnogorska železnička kompanija Montecargo je u prvih 11 meseci prošle godine ostvarila dva odsto veći obim prevoza u odnosu isti period 2019. godine, ali je transportni prihod tri odsto manji, saopštio je Pobjedi izvršni direktor tog preduzeća Muradif Grbović.

On je ocenio da je Montecargo kao jedini železnički prevoznik robe na teritoriji Crne Gore uspešno odgovorio na sve zahteve korisnika i pokazao svoje mogućnosti i poslovnu spremnost u periodu kada se čitav svet našao u izuzetno teškim okolnostima, usled pandemije izazvane korona virusom.

Nije precizirao kakvim će rezultatom kompanija završiti prošlu poslovnu godinu. Montecargo je na kraju trećeg kvartala prošle godine bio u minusu od 1,07 miliona eura.

– Realizacijom usluga prevoza roba u prvih 11 meseci prošle godine ostvaren je transporni prihod od 5,2 miliona eura, što je tri odsto manje u odnosu na uporedni period 2019. godine, a na šta su uticale nepovoljne tržišne okolnosti – kazao je Grbović Pobjedi.

Prevoz

Naveo je da je smanjen obim prevoza starog železa iz Srbije za Albaniju, prevoz žitarica, lima, kontejnera, šećera, sirćetne kiseline.

– Smanjen je i obim prevoza FIAT automobila, a kao razlog navodi se zasićenost tržišta i prestanak proizvodnje tog modela – pojasnio je Grbović.

Grbović je naveo da su za 11 meseci prevezli 1,06 miliona tona robe, što je dva odsto više u odnosu na uporedni period 2019. godine, kada su prevezli 1,04 miliona tona robe. Trend rasta prevoza nastavio se u prvom kvartalu 2020, kad su prevezli 318,8 hiljada tona robe, 39 odsto u odnosu na uporedni period 2019. godine.

– U aprilu i maju se, međutim, naša kompanija suočila sa negativnim posledicama pandemije i obim prevoza je pao 35 odsto, dok je u trećem kvartalu porastao 20,8 odsto – naveo je Grbović.

Partneri

Podsetio je da imaju ugovore sa kompanijama Uniprom metali Nikšić, Mosolf iz Kragujevca, Lokomotiva iz Beograda, TCL iz Beograda, HBIS iz Smedereva, Panšped iz Novog Sada, Gefco iz Beograda i podgorička preduzeća 16. februar i Milšped, koje učestvuju u prevozu sa 99,1 odsto.

– Povećan je obim prevoza rude boksita (672.390 tona) iz Nikšića za Luku Bar, rude gvožđa za Radinac (77.115 tona) i bakarnog koncentrata (53.481 tona) – izjavio je Grbović i dodao da je najavljen nastavak saradnje sa kompanijom Zijin koja je preuzela borski Rudarsko-topioničarki basen.

– U toku su pregovori za prevoz 400.000 tona bakarnog koncentrata na relaciji Bor – Luka Bar. Za njih smo lani prevezli 54 tone bakarnog koncentrata – rekao je Grbović.