Luka Bar zbog krize SMANJUJE plate u naredna tri meseca

Zarade zaposlenih u Luci Bar za april, maj i jun biće manje za 10 do 20% da bi se ova državna kompanija izborila sa krizom u poslovanju izazvanom pandemijom korona virusa, prenosi seebiz.eu, pozivajući se na crnogorske medije.

Menadžment Luke Bar postigao je dogovor sa dve reprezentativne sindikalne organizacije u kompaniji i potpisao Sporazum o racionalizaciji troškova zarada zaposlenih u periodu od 1. aprila do 30. juna ove godine, u iznosima od 10 do 20%.

Prema potpisanom sporazumu, zarade za april svim zaposlenima, menadžmentu, izvršnom direktoru i sekretaru društva biće smanjene 10%, a majske za 15%. U slučaju da ne dođe do poboljšanja poslovanja do juna, za taj mesec zarade će biti umanjene 20% i data mogućnost poslodavcu da određeni broj radnika pošalje na prinudni odmor, uz umanjenje zarade od 30%.

Iz kompanije je za list Vijesti saopšteno da se procenti umanjenja odnose i na naknade koje se isplaćuju članovima Odbora direktora Luke Bar. Jedini izuzetak je napravljen za varijabilni deo zarade radnika iz lučko-transpornog sektora koji rade na najtežim poslovima pretovara u ovoj kompaniji.

– Sporazum je bio nužna stvar. Ovog meseca imamo četiri broda. Ništa nam ne znači da jedan mesec primimo platu, a da potom ne radimo kako treba. Tek počinje kriza i ko zna šta će sve biti narednih meseci – rekao je predsednik Sindikata lučkih radnika Luke Bar Vladimir Obradović.

Prema njegovim rečima, u Luci Bar je zaposleno oko 420 ljudi, a prosečna neto plata je oko 600 evra.

Sporazumom o racionalizaciji troškova zarada zaposlenih predviđeno je da potpisnici periodično analiziraju efekte dogovorenih mera.

U još nekoliko velikih crnogorskih državnih kompanija u toku su pregovori poslovodstva i sindikata o sporazumu o smanjenju zarada, uz garancije da neće biti otpuštanja radnika, prenosi seebiz.eu pozivajući se na crnogorske Vijesti.

Foto:lukabar.me

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.