Nema više monopola na prugama – „Kombinovani prevoz“ prvi privatni prevoznik na srpskim železnicama

U  Srbiji više ne postoji monopol na organizovanje železničkog saobraćaja na našim prugama, a zakonska mogućnost da i drugi železnički operateri mogu da pokreću svoje vozove potvrđena je i u praksi. Naime,  do sada su organizaciju železničkog saobraćaja u Srbiji obaljale državne kompanije „Železnice Srbije“, odnosno nakon reforme novoformirane železničke kompanije za putnički i teretni saobraćaj „Srbija Voz“ i „Srbija Kargo“.

Kombinovani prevoz“ iz Beograda prva je firma u Srbiji koja je iskoristila zakonske mogućnosti i od „Infrastrukture železnica Srbije“ zakupila trasu i platila nadoknadu za pristup infrastrukturi, kako bi voz sastavljen od njihovih voznih sredstava saobraćao našim prugama.

Železnička kompozicija „Kombinovanog prevoza“ sastavljena od dve dizel lokomotive serije 647, u nedelju 12. juna saobraćala je tridesetak kilometara dugom železničkom trasom od Kragujevca do Lapova. Na ovaj način uspešno je nastavljena reforma železničkog sektora u Srbiji, što je bio i jedan od zahteva Međunarodnog monetarnog fonda, ali i pretpostavka otvaranja novih poglavlja u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji.

– Na zakup železničke trase odlučili smo se kako bi u praksi proverili da li u administrativnom smislu sve funkcioniše kako treba i da li su sve procedure definisane. Uverili smo se da je sve u redu, a naša prva vožnja protekla je bez ikakvih problema. To je za nas izuzetno značajno, jer u narednom periodu planiramo da u saobraćaj uvodimo teretne vozove na komercijalnoj osnovi i naše transportne usluge ponudimo na domaćem tržištu. Aktivnosti smo već započeli, a nakon organizovane prve železničke vožnje intenzivnije ćemo krenuti u razgovore sa privrednim sistemima, pre svega u Vojvodini – izjavio je Medija centru „Železnica Srbije“ ad Branko Petković, generalni direktor firme „Kombinovani prevoz“.

Inače, „Kombinovani prevoz“ ima u svom vlasništvu trinaest dizel i električnih lokomotiva, a još 2007. godine postalo je prvo preduzeće u Srbiji koje je dobilo Licencu za prevoz robe u železničkom saobraćaju i Sertifikat o bezbednosti u železničkom saobraćaju.

O preduzeću

Preduzeće „Kombinovani prevoz“ je osnovano 1991. godine. Osnovna aktivnost do 1999. godine je bila organizacija prevoza železnicom. Nedostatak manevarskih i vučnih lokomotiva doveo je do zamiranja prevoza robe železnicom, pa je 1999. god. kupljena prva manevarska dizel hidraulična lokomotiva češke serije 710. Septembra 2001. sklopljen je prvi veliki ugovor sa Jugoslovenskim Železnicama o iznajmljivanju 5 manevarskih lokomotiva. Započinje saradnja i sa industrijskim preduzećima, te korisnici lokomotiva postaju i Rafinerija nafte Pančevo, Petrohemija Pančevo, US Steel Serbia, kao i remonteri pruga i železničke infrastrukture.

Vozni park se konstantno zanavlja modernijim i snažnijim lokomotivama, Godine 2007. „Kombinovani prevoz“ je prvo preduzeće u Srbiji koje je dobilo Certifikat o bezbednosti u železničkom saobraćaju i Licencu za prevoz robe u železničkom saobraćaju. Značajno obnavljanje voznog parka izvršeno je 2010. godine kada su kupljene još 2 lokomotive serije 740, 2 lokomotive serije 720/721 i izvršena generalna opravka još 2 lokomotive serije 740.