Obuka i usavršavanje kadrova na železnici – RZD otvorio Informaciono-obrazovni centar u Beogradu

Kompanija RZD International otvorila je u prostorijama Železničkog muzeja u Beogradu Regionalni informaciono-obrazovni centar za železničke tehnologije. Centar je otvoren u saradnji sa ruskim Naučno-istraživačkim institutom za automatizaciju i veze, uz aktivno učešće preduzeća Infrastruktura železnica Srbije.

Ekspozicija, koja je maksimalno približena realnim železničkim objektima, posvećena je savremenom, digitalnom pristupu upravljanja železničkom infrastrukturom i prikazuje opremu i tehnologije, koje će se ubuduće koristiti prilikom stvaranja Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji.

Osim demonstrativne funkcije, namena Centra je da doprinese povećanju kvalifikacije i znanja železničara iz Srbije i zemalja u okruženju, u radu sa digitalnim tehnologijama.

Studenti specijalizovanih obrazovnih ustanova i zaposleni iz oblasti železničkog saobraćaja pozvani su da se upoznaju sa izloženim rešenjima. U Informaciono-obrazovnom centru oni će moći da se upoznaju sa tehnologijama koje RZD International primenjuje prilikom izgradnje železničke infrastrukture, kao i da praktično “isprobaju” mehanizme za upravljanje železničkim saobraćajem.

Posetiocima će biti prikazana automatizovana radna mesta dispečera, otpravnika vozova, koji rade u režimu simulatora, terminal za operativno-tehnološke veze, oprema za dispečersku centralizaciju i za upravljanje železničkom deonicom i vučnom elektro-stanicom, prototip panoa za kolektivno korišćenje Jedinstvenog dispečerskog centra, koje je namenjeno za prikazivanje tekuće situacije na prugama u režimu realnog vremena, kao i mnogi drugi eksponati.

Centar je svečano otvoren u utorak, 10. novembra, a događaju su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, v.d. generalnog direktora Infrastruktura železnice Srbije Nebojša Šurlan, kao i prvi zamenik generalnog direktora Ruske železnice Sergej Pavlov, navodi se u saopštenju RZD International.

Podeli na društvenim mrežama: