Ruske železnice planiraju da nabave hibridne lokomotive

Ruske železnice zainteresovane su za kupovinu ekoloških železničkih rešenja za svoj vozni park, kao i za razvoj novih tipova pogonskih jedinica, poput vodoničnih lokomotiva, naveo je v.d. zamenika generalnog direktora i glavni inženjer ove kompanije, Vladimir Andreev, tokom „PRO//Motion.Expo“ održanog u gradu Ščerbinka, u Moskovskoj oblasti.

Kao primer uzet je projekat za putničke vozove koji se kreću na vodonične gorivne ćelije na ostrvu Sahalin.

– Vodonične tehnologije se brzo razvijaju i troškovi gorivnih ćelija se smanjuju, zato očekujemo i nadamo se da će stvarni troškovi uvođenja vodonične energije u bliskoj budućnosti biti proporcionalni troškovima koje smo imali kada smo prelazili na upotrebu prirodnog gasa –  rekao je Andreev.

Ruske železnice, zajedno sa Sveruskim istraživačko-tehnološkim institutom (VNIKTI) i Železničkim istraživačkim institutom (VNIIZHT), trenutno sprovode projekat modernizacije postojećih teretnih i manevarskih lokomotiva i njihove konverzije iz dizel u gas-dizel vozila.

– Očekuje se da će projektna dokumentacija biti završena 2022. godine. Kako budemo sticali iskustvo u ovoj oblasti, razmotrićemo mogućnost prelaska sa lokomotiva koje rade na dizel na one koje upotrebljavaju vodoničnu tehnologiju –  istakao je Vladimir Andreev.

Zajedno sa partnerima iz instituta za mašinstvo i projektovanje železnica, istovremeno se sprovodi projektovanje i proizvodnja teretnih i manevarskih lokomotiva koje rade na gas sa hibridnim motorom i gorivnim ćelijama.

U planu je upotreba ovih novih vrsta voznih parkovana Dalekom istoku, u turističkim oblastima i urbanim sredinama.

Lokomotive koje rade na alternativnim izvorima energije smanjiće emisije štetnih materija u atmosferu za 100%. Takođe će smanjiti nivo buke i energetske troškove, što je posebno važno pri manevrisanju.

U junu su se Rusnano, Ruske železnice i Sinara grupa udružile kako bi razvile lokomotivekoje se kreću na vodonik – lokomotive će se upotrebljavati u sektoruteretnog transporta – a koje će koristiti motor kojeg napajaju elektrohemijske vodonične gorivne ćelije zajedno sa litijum-jonskim baterijama. Očekuje se da će naredne godine biti testirano pet lokomotiva koje rade na litijum-jonskim baterijama.

U aprilu su TMH-Energy Solutions i Rusatom Overseas postigli dogovor da osnuju zajedničko preduzeće koje će se baviti razvojem vozova koji se kreću na vodonične gorivne ćelije koji će saobraćati na železničkoj mreži u regionu Sahalin.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.