Osnovana Mreža za železnička istraživanja i inovacije za Jugoistočnu Evropu SEERRIN

Klaster železnica Jugoistočne Evrope, Saobraćajni fakultet u Beogradu, Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu i Birmingemski centar za železnička istraživanja i edukaciju pri Univerzitetu u Birmingemu osnovali su Mrežu za železnička istraživanja i inovacije za Jugoistočnu Evropu (South East Europe Railway Research and Innovation Network, skraćeno SEERRIN), naveo je Klaster na svom sajtu.

SEERRIN je na ovaj način postala internacionalna platforma za saradnju koja je otvorena da joj se pridruže i druge zainteresovane kompanije, fakulteti i organizacije iz regiona Jugoistočne Evrope.

Osnivanje SEERRIN je nova faza u razvoju železničke industrije u Jugoistočnoj Evropi. Posle 20 godina tranzicije u kojima su i železnice i dobavljači prolazili kroz restrukturiranje a istovremeno mnoge nove, mlade kompanije iznikle širom regiona, vreme je da se radi na podizanju nivoa znanja i uvođenju novih tehnologija, navodi Klaster.

Zbog toga je Birmingemski centar za železnička istraživanja i edukaciju (BCRRE) kao jedna od vodećih svetskih ustanova te vrste postao dugoročni strateški partner s kojim će se u narednim godinama raditi na obnavljanju i podizanju kapaciteta ljudskih resursa u svim oblastima od značaja za razvoj železnice u regionu. Saradnja sa BCRRE, pri kome je osnovan i najveći britanski i svetski klaster železnice Rail Alliance, ima za svrhu da pospeši razvoj novih i tehnološki naprednih železničkih projekata, da poveća obim istraživačkog rada u regionu i da omogući kompanijama i univerzitetima da budu bolje povezani u cilju razvoja i plasmana inovativnih proizvoda i rešenja.

Formiranje SEERRIN od posebnog je značaja za proizvodne i inovativne kompanije u regionu, jer će partnerstvo i kontakti sa Univerzitetom u Birminghamu, BCRRE i Rail Alliance koji imaju svoje centre i škole za inženjering na nekoliko kontinenata, otvoriti novi kanal za saradnju sa brojnim britanskim, ali i svetskim kompanijama, što nužno vodi povećanju plasmana proizvoda i inovativnih rešenja na inostrana tržišta. Ove aktivnosti su već započele u praksi, jer su britanski partneri već u toku dogovora o formiranju SEERRIN, povezali nekolicinu članova Klastera železnica jugoistočne Evrope sa potencijalnim kupcima u Velikoj Britaniji i šire.

Dodatne benefite od formiranja SEERRIN imaće i železnice iz regiona, državne agencije koje nadziru standardizaciju i bezbednost na železnicama i vlasnici i investitori u tzv. industrijske pruge, privatni železnički operateri, itd, jer će eksperti BCRRE koji imaju veliko iskustvo u radu širom sveta, kroz niz konferencija, seminara, praktičnih obuka, biti u poziciji da prenesu svoje znanje, iskustva i savete za racionalno, efikasno i održivo upravljanje železničkom infrastrukturom i šinskim vozilima i upotrebu najmodernijih tehnologija koje trenutno nisu dovoljno zastupljene u regionu jugoistočne Evrope, a bile bi veoma korisne.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.