Počela obnova pruge Niš–Zaječar

Rekonstrukcija pruge Niš-Zaječar, na kojoj su se u prethodna dva i po meseca dogodila tri iskliznuća vagona, počela je kod železničke stanice Matejevac. Radovi će biti gotovi do leta 2020. godine, kaže ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić rekao je da će to biti izazov koji će se sa velikim zadovoljstvom realizovati – 52 mosta dužine 1,8 kilometara, 36 tunela 23,8 kilometara metara dužine, 90 putnih prelaza.

Radovi su počeli na Bloku jedan u stanici Matejevac, odnosno na putnom prelazu udaljenom oko 200 metara od stanične zgrade u pravcu Niša.

Rekonstrukcija će koštati pet milijardi dinara i pruga će biti vraćena na projektovanu brzinu od 90 kilometara na sat, s obzirom da je sada na više deonica brzina vozova ograničena na svega 10 do 20 kilometara na sat.

Zbog potreba privrede pripremljen je obilazni pravac, remontovanjem pruge Požarevac-Majdanapek. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja avgusta sledeće godine.

Znatna poboljšanja očekuje i teretni saobraćaj, i to povećanjem osovinskog opterećenja pruge sa sadašnjih 18 na 22 i po tone po osovini.

Pruga je poslednji put rekonstuisana pre gotovo 60 godina, a trebalo bi da se radi na svakih 20.