Ponovo uspostavljen teretni želežnički saobraćaj između Srbije i Republike Srpske

Potpredsednik Vlade prof. dr Zorana Mihajlović otvorila je danas za saobraćaj obnovljenu deonicu Lešnica-Loznica, na pruzi Ruma-Šabac-Zvornik čime je ponovo uspostavljen teretni želežnički saobraćaj između Srbije i Republike Srpske.

Mihajlović je rekla da je obnovom te deonice u dužini od 2,4 kilometra, koja je bila oštećena u poplavama, urađen značajan posao, s obzirom da su od 15. maja od kada je obustavljen teretni železnički saobraćaj od Šapca ka Republici Srpskoj AD “Železnice Srbije” imalo gubitak veći od 1,5 milion evra.

– Železnice moraju efikasnije da realizuju projekte koji su ukupno vredni oko jednu milijardu evra i zbog toga su već započete organizacione promene u tom preduzeću koje će biti nastavljene – rekla je ona i dodala da se mora uložiti više napora kako bi srpske železnice postale deo Evropske železničke mreže.

Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljubom Simonović je istakao da je železnički pravac od Šapca ka Republici Srpskoj veoma značajan s obzirom da tu godišnje prođe oko 3,5 hiljade teretnih vozova i da „Železnice“ zbog toga imaju godišnju dobit od 12 miliona evra.

Obnovljenom prugom Lešnica-Loznica danas je prošao teretni voz koja prevozi kamen iz kamenoloma kod Malog Zvornika za potrebe izgradnje pristupnih saobraćajnica za most Zemun-Borča.