Izvlačenje potonulih nemačkih brodova iz Dunava u 2019.

Vlada Srbije će u vodni saobraćaj uložiti oko 200 miliona evra što će obezbediti sigurnost plovidbe, a među prioritetnim projektima su izvlačenje potonule flote iz Dunava i rekonstrukcija brodske prevodnice na hidroelektrani Đerdap.

Mihajlović je, govoreći o izvlačenju flota, rekla da je još pre dve godine bilo reči o tome sa Ujedinjenim nacijama i Nemačkom i dodala su sada potpisani sporazumi da se 2019. godine počne sa realizacijom.

Ove godine sve potopljene nemačke flote će biti izvađene i konačno će plovidba na Dunavu biti moguća i onda kada eventualno to ne dozvoljava vreme. To ćemo rešiti, jer je za Srbiju to veoma važno, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da će se raditi i rekonstrukcija brodske prevodnice na Đerdapu, navodeći da to nije urađeno u prethodnih 10, 15 godina.

-To znači da će mnogo veći broj brodova moći da se prevodi i da ulazi kod Đerdapa – rekla je Mihajlović i dodala da je suština da se poveća bezbednost I plovnost ka Dunavu, odnosno povećanje broja putnika i tereta, prenosi Tanjug.

Kako kaže, Dunav treba koristiti kao vodni koridor, što ranije nije bio slučaj.