Potpisana prva tranša EU granta za brzu prugu Beograd-Niš

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi potpisali su u utorak (28. februara) sporazum o prvoj tranši investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd–Niš.

Sporazum, koji je simbolično potpisan u vozu između Prokopa i Resnika na trasi buduće brze pruge, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i komesara Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Olivera Varheljija, podrazumeva grant u ukupnom iznosu od 598 miliona evra, od čega je do sada odobreno 265 miliona, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, navodi se na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Dokument se odnosi na gradnju deonice Stalać–Đunis, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa Varheijem nakon potpisivanja sporazuma u železničkoj stanici Beograd centar u Prokopu, naglasio da je reč o ogromnoj pomoći EU za jedan od najvećih projekata ikada u koje je Srbija ušla.

– Projekat je vredan 2,775 milijardi evra, od čega nam EU poklanja 610 miliona evra, iz budžeta Srbije izdvaja se 525 miliona evra, a ostatak će po najpovoljnijim kamatama biti finansiran od strane EIB i EBRD-a – objasnio je Vučić.

Predsednik je naveo da će Niš ovom brzom prugom biti spojen sa Beogradom, ali i sa Istanbulom, Solunom, Atinom, iskazavši zahvalnost Evropskoj uniji na pomoći.

Brza pruga Beograd–Niš biće duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine. Izgradnja će se odvijati u tri etape, i to Beograd–Velika Plana, Velika Plana–Paraćin i Paraćin–Niš.

Potpisivanju dokumenta o prvoj tranši investicionog granta prisustvovala je i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

Skupština usvojila neophodne dokumente 

Poslanici Skupštine Srbije prethodno su u ponedeljak usvojili dva zakona koji se odnose na izgradnju brze pruge Beograd-Niš.

Reč je o Zakonu o potvrđivanju Finansijskog ugovora Železnički koridor X Srbije i Evropske investicione banke (okvirni sporazum) i Zakonu o potvrđivanju Ugovora o zajmu (Železnički koridor X u Srbiji – deonica od Beograda do Niša) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Vrednost izgradnje pruge od Beograda do Niša je, prema rečima ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Gorana Vesića 2,77 milijardi evra, a kada bude izgrađena vreme putovanja biće skraćeno sa šest sati na 100 minuta. Evropska unija je najavila bespovratnu pomoć za izgradnju te deonice od 598 miliona evra.

Modernizacija železničke pruge Beograd-Niš  u dužini od oko 230 kilometara deo je koridora Orijent-istočni Mediteran proširenog jezgra Transevropske transportne mreže.

Kako je ranije saopštila EIB, očekuje se da će u početnoj godini, projekat doneti benefite za više od 2,3 miliona putnika godišnje, kao i da će podržati 9,4 miliona tona tereta, što će takođe omogućiti postepeni prelazak na železnicu kao efikasniji i ekološki prihvatljiviji vid transporta.

Foto: Ilustracija