Privatni železničari u Hrvatskoj – Veliki uspeh kompanije PPD u transportu tereta

Prvi hrvatski privatni železnički kargo prevoznik „PPD Transport“ prevezao je prvi voz u Bosnu i Hercegovinu. To je prvi put da jedan privatni prevoznik strane zemlje vozi prugama Bosne i Hercegovine.

Voz „PPD Transport“-a prevezao je ugalj iz Ostrave u Republici Češkoj za fabriku GIKIL u Lukavcu u Bosni i Hercegovini. Nakon dugih pregovora i dokazivanja primenjenih sigurnosnih normi u skladu sa standardima EU, „PPD Transport“ je pre dva meseca potpisao ugovore o saradnji s obe železničke uprave u Bosni i Hercegovini – Železnicom Republike Srpske i Železnicom Federacije Bosne i Hercegovine, čime je omogućen ovaj istorijski transport.

Pre nešto više od dve godine „PPD Transport“ postao je prva privatna hrvatska kompanija koja je započela poslovanje na otvorenom tržištu teretnog železničkog saobraćaja posle ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Predajom prvog privatnog teretnog voza u Bosnu i Hercegovinu, „PPD Transport“ započeo je novu eru razvoja železničkog prevoza Hrvatske prema svojim susedima.

Izuzetno zadovoljni početkom saradnje sa susedima i neočekivano velikim rastom volumena prevoza, u „PPD Transportu“ uskoro planiraju da nabave dodatne „Siemens Vectron“ električne lokomotive, najsavremenije i najsnažnije lokomotive na evropskim prugama, a zatim i zapošljavanje novih ljudi u Hrvatskoj.

Vlasnik udela u firmi „PPD Transport“-a je i kompanija „Budamar“, koja od nedavno posluje i u Srbiji. „Budamar“, kako je u intervjuu za naš portal rekao Petar Malec, planira da postane privatni prevoznik i na  prugama u Srbiji.