Probijen tunel Čortanovci na pruzi Stara Pazova-Novi Sad

Ruski RZD International i domaći graditelji završili su u petak (3. aprila 2020. godine) probijanje desne cevi tunela Čortanovci na budućoj brzoj pruzi od Stare Pazove do Novog Sada.

Direktor RZD International u Srbiji Mansurbek Sultanov, koji je prisustvovao probijanju desne cevi tunela, najavio je da će cela deonica od Stare Pazove do Novog Sada biti završena u predviđenom roku, odnosno do novembra 2021. godine.

Deonicu Stara Pazova-Novi Sad grade ruske železnice zajedno sa domaćim firmama u dužini od 40 kilometara i ona je deo buduće brze pruge od Beograda do Budimpešte, na kojoj bi, prema planu, vozovima trebalo da bude omogućena brzina do 200 kilometara na sat.

Kako je rekao Sultanov, probijanje leve tunelske cevi u Čortanovcima biće završeno u junu ove godine, što je u skladu sa predviđenim rokom. Istakao je da se ta pruga kroz Srbiju nalazi na trasi železničkog Koridora 10, što je jedan od najvažnijih evropskih pravaca.

– Bez obzira na sve okolnosti, danas imamo oko 1.000 radnika angažovanih na ovom projektu. Korona ne ometa radove, a mi poslujemo poštujući sve propise i naredbe države Srbije – rekao je Sultanov.

Predstavnica Infrastrukture železnice Srbije Slobodanka Katanić podsetila je da su radovi počeli u avgustu 2017. i navela da se „sve se odvija onako kako je dogovoreno“.

Ukupna dužina obe tunelske cevi je 2.242,5 metra. Trasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa strane severnog portala tunel izlazi u zonu klizišta u granicama nacionalnog parka Fruška gora. Trenutna realizacija radova na tom objektu iznosi 86%. U okviru istog projekta, u toku je izgradnja i dvokolosecnog vijadukta Čortanovci, dužine tri kilometra. Procenat realizacije radova na vijaduktu iznosi 91%.

Celokupan projekat, odnosno izgradnja i tunela i vijadukta, vredan je 337,6 miliona dolara. Posao se finansira iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice.

Izvor: Radio-televizija Srbije 

Foto: Ilustracija, Pixabay.com/Peter H

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.