Mađarska izlazi na Jadran – Državna kompanija Adria Port kupila 32 hektara u luci Trst

Mađarsko državno preduzeće Adria Port postalo je vlasnik područja od oko 32 hektara sa 300 metara obale u luci Trst, prenosi adriaports.com. Reč je o finalizaciji posla ugovorenog tokom jula prošle godine, kojim bi Trst trebalo da postane jedna od ključnih lokacija za mađarski izvoz u narednom periodu. 

Na području nekadašnje rafinerije Akuila, u planu je izgradnja novog višenamenskog terminala. Ukupna visina investicije, koja uključuje kupovinu, zaštitu životne sredine i razvoj projekta, odnosno izgradnju nove infrastrukture, procenjuje se na oko 100 miliona evra. Kada bude dovršen, terminal će značiti brži i jednostavniji pristup kako za plasman mađarske robe pomorskim putem, tako i za pristup robe koja stiže sa Sredozemlja i Dalekog istoka u Mađarsku.

Italija i Mađarska zvanično su sredinom jula 2019. sklopile sporazum kojom je Mađarska stekla pravo na koncesije na području u tršćanskoj luci. Za 60 godina prava koncesije, kako su preneli mađarski mediji, ta država platila je Italiji 31 milion evra. Mađarska vlada tada je saopštila da je reč o “jednom od najvažnijih ugovora poslednjih godina”, koji ima veliki strateški značaj, kako za državu tako i za domaće kompanije. Investicija u Trstu trebalo bi da pomogne razvoju mađarske spoljne trgovine, a procenjuje se da će godišnji promet dostići 70-80.000 kontejnera, pisao je Hungarytoday. 

Mađarska diplomatija dugo je tražila izlaz na more, sa ciljem da pomogne i poveća izvoz domaće privrede. U medijima su se dugo pojavljivale i informacije o mogućnostima za kupovinu u Kopru, ali taj projekat nije uspeo. Jedna od glavnih pogodnosti Trsta je njegova blizina, u poređenju sa drugim lukama (npr Lukom Konstanca, koja je zasad vodeća u prevozu mađarske robe). Mađarske kompanije do izlaza na more u Trstu železnicom mogu stići u roku od 24 sata. Osim toga, nova lučka uprava u Trstu će uživati određeni stepen autonomije, a carinske i birokratske procedure sprovodiće se po mađarskim zakonima, što je još jedna prednost.

Podeli na društvenim mrežama: