SAZNAJEMO: Intermodalni terminal Batajnica operativan od septembra 2024.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je juče (14. maja) zajedno sa komesarom EU za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem završne radove na intermodalnom terminalu u Batajnici ukupne vrednosti 15,5 miliona evra i tom prilikom naglasio da to nije najveći projekat koji je Srbija radila sa EU, ali da je značajan jer pospešuje privredni rast.

Iako je ova vest u beogradskim medijima uglavnom predstavljena kao otvaranje terminala, kako je juče za portal PlutonLogistics potvrđeno u Sektoru za železnice i intermodalni transport MGSI, očekuje se da intermodalni terminal u Batajnici bude operativan od septembra 2024. 

Ovo jе infrastrukturni projеkat koji omogućava da sе razvija naša logistika i da na taj način iskoristimo svе prugе i putеvе kojе gradimo u Srbiji kako bismo imali bolji privrеdni rast i kako bi naš transport i saobraćaj uticao na dalji razvoj našе еkonomijе, rеkao jе Vеsić prilikom obilaska u Batajnici, saopštilo je ministarstvo.

Izgradnja ovog terminala, podsetimo, počela krajem 2020, nakon godina iščekivanja i najava. Od tada do danas, više puta je bilo reči o početku rada, ali bez nekog konkretnog okvira.

Obilasku u Batajnici prisustvovala je i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević kao i šef Delegacije i amabasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Komesar EU za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji izjavio je juče da je veoma srećan što vidi da se ono na čemu je EU zajedno radila sa Srbijom, počelo da se materijalizuje. Dodao je kako je fleksibilnost čvorišta u Batajnici veoma važna, jer je „terminal sposoban da raste, kako i trgovina bude rasla“. Dodao je da su predviđanja EU da će transportni kapacitet Srbije porasti najmanje osam puta u narednih 10 godina.

– To znači da će ovaj terminal biti razvijen u glavno čvorište. I nadamo se da je ovo samo jedna stanica na putu. Videćemo stajališta koja idu na sever ka Novom Sadu, Subotici, na jugu ka Nišu. A možda ako budemo dobro radili i ka drugim lukama poput Luke Bar – rekao je Varhelji.

Šta je urađeno, a šta se još radi u Batajnici?

U Sektoru za železnice i intermodalni transport MGSI za PlutonLogistics naveli su da su svi građevinski radovi na izgradnji terminala uspešno završeni. Takođe, 6. decembra 2023. godine potpisan je ugovor o osnivanju društva Logistički centri Srbije, koje će upravljati terminalom, koje je dva dana kasnije i registrovano u Agenciji za privredne registre (APR).

– Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je tokom 2023. godine pokrenulo postupke javnih nabavki za nabavku mašina i opreme za potrebe intermodalnog terminala u Batajnici i nabavilo jedan mobilni rezervoar za gorivo, 3 trimera, servere i prateću opremu, mobilnu nadstrešnicu za smeštaj mehanizacije, kao i montažni obejkat za obravak tehničara mehanizacije i održavanja. U prethodnom periodu – tokom 2021. godine – nabavljena je jedna vaga za merenje. Takođe, nabavljen je i kancelarijski nameštaj za potrebe intermodalnog terminala – kažu u MGSI.

– Tender za nabavku računarske opreme je završen i oprema isporučena, dok se tender za nabavku softvera za upravljanje terminalom očekuje narednom periodu. U januaru 2024. godine nabavljen je i viljuškar nosivosti 3,5-5 tona za pretovar robe iz kontejnera i kamiona, kao i viljuškar nosivosti 10-12 tona za manipulaciju sa praznim kontejnerima na intermodalnom terminalu u Batajnici.

Očekuje se da terminal bude operativan od septembra 2024. godine, naveli su iz Sektora za železnice i intermodalni transport MGSI.

Kapacitet oko 50.000 TEU godišnje

Intermodalni terminal u Batajnici predstavlja mesto ukrštanja drumskog i železničkog saobraćaja, na koje će kontejnerski vozovi iz jadranskih, egejskih i jonskih luka i evropskih centara dolaziti i gde će se kontejneri pretovarati, skladištiti, odnosno distribuirati do krajnjih korisnika drumskim vozilima u radijusu od 100 do 150 kilometara, podsećaju naši sagovornici.

– Kapacitet intermodalnog terminala iznosi oko 50.000 TEU godišnje, a površina terminala sa pristupnim saobraćajnicama obuhvata 13 hektara. U neposrednoj blizini intermodalnog terminala planiran je razvoj logističke zone na oko 67 hektara. Intermodalni terminal je povezan servisnom saobraćajnicom sa petljom Batajnica, a železničkim kolosekom ca železničkom stanicom u Batajnici.

Prema Projektu izgradnje, terminal u Batajnici ima 3 železnička koloseka-dužine od po 650 metara, 4 saobraćajne trake za kamione, kontejnersko skladište, administrativni i kontrolni deo (upravna zgrada za terminal, carinska zgrada, parking za teretna i putnička vozila), kao i pristupni železnički kolosek od 600 metara i pristupni put od 700 metara.

Ugovor o izvođenju radova (FIDIC žuta knjiga) vredan oko 14,5 miliona evra, podsetimo, potpisan je 14. oktobra 2019. (izvođač STRABAG d.o.o. Beograd u konzorcijumu sa STRABAG AG Austrija). Ugovor o nadzoru sa kompanijiom EPTIS-a iz Španije, vredan oko 675.000 evra, potpisan je u avgustu 2019.

Naslovna foto: MGSI

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.