Sedam kompanija dobilo 114 miliona dinara za unapređenje kombinovanog transporta

Ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Zorana Mihajlović potpisala jе ugovorе sa sеdam transportnih kompanija o dodеli ukupno 114 miliona dinara u okviru stimulativnih mеra za unaprеđеnjе kombinovanog transporta.

Ugovori su potpisani sa kompanijama Nelt, Kombinovani prevoz doo, ŽIT Beograd, Transagent operator, Transportšped, Milšped i sa Slobodnom zonom Pirot.

Ovo je prvi put da Ministarstvo saobraćaja podržava kombinovani transport kroz program subvencija. Zaista su ovi ljudi koji su potpisali ugovor, pioniri logistike. Kombinovani transport je najvećim delom transport u železničkom saobraćaju, a početak i kraj je, kako se kaže, drumski saobraćaj –  rekla je Zorana Mihajlović.

Navela je da je 120 miliona dinara vlada ove godine izdvojila za tu namenu, a ugovori su potpisani na osnovu javnog poziva. Ugovorima je definisano i kako će se oni realizovati.

– Država se opredelila da pomogne privatni sektor, ali i kompanije kojima je osnivač vlada. Ulaganja će biti kroz infrastrukturu, IT, opremu, to zavisi od kompanija, negde su dodeljena sredstva 100% od investicionog ulaganja, a negde je to 30 do 50% investicione vrednosti – rekla je Zorana Mihajlović.

Ona kaže da očekuje da u narednom periodu bude mnogo više kombinovanog transporta u Srbiji.

Kako kaže, kompanije koje su danas potpisale ugovore pokazale su zainteresovanost da idu u susret modernim tehnologijama i intermodalnom transportu.

Zorana Mihajlović istakla je da vlada ima stabilan budžet i da će u 2019. nastaviti program podrške tom vidu transporta.

Direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić rekao je da je to prvi put da se na takav način pomogne kompanijama koje se bave kombinovanim transportom. On je naglasio da se time podržavaju takozvani „zeleni koridori“ tako što će se pretovarati roba sa kamiona na železnicu i time koristiti struja umesto fosilnih goriva.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.