Srbija i Severna Makedonija potpisale Memorandum o izgradnji brze pruge Niš-Skoplje

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministar saobraćaja i veza Severne Makedonije Blagoj Bočvarski, potpisali su  Memorandum o saradnji za uspostavljanje železničke mreže visokih performansi između resornih ministarstava dveju zemalja.

Memorandum predviđa realizaciju projekta izgradnje brze pruge od Niša do Skoplja, za koji će dve zemlje zajednički zatražiti sredstva od Evropske unije, preneo je sajt Vlade.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Branbić je navela da će u narednom periodu biti formirana zajednička radna grupa i definisan jasan akcioni plan. Prema njenim rečima, nakon toga, Srbija će nastaviti da investira u železnički Koridor 10 do Skoplja, ali i da razgovara sa partnerima iz Grčke za prugu do Soluna i do Atine, što je za Srbiju od izuzetne važnosti.

Kovačevski je rekao da Memorandum o saradnji znači izgradnju pruge visokih performansi koja će povezati Beograd i Skoplje, preko Niša.

Krajnji cilj je da se povežu Atina, Solun, Skoplje, Niš, Beograd, Ljubljana i Salcburg, sa krakom za Budimpeštu, naglasio je on, objasnivši da će deonica Skoplje–Niš–Beograd na teritoriji Severne Makedonije u prvoj fazi biti dugačka 50 kilometara. On je ukazao na to da je namera da na Koridoru 10 bude izgrađena kompletno nova brza pruga koja će ići od Skoplja do Soluna i potom od Skoplja do Pireja i Atine, a komercijalna brzina ove pruge će biti najmanje 160 kilometara na čas.

Vesić je prethodno najavio da je u toku projektovanje deonice Niš–Preševo, duge 135 kilometara, a da će makedonski partneri projektovati 50-ak kilometara od granice do Skoplja.

Počela rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad – Kako će se odvijati prevoz tereta?