Srbija važna karika na Putu svile – Predstavnici Gruzijskih železnica posetili Beograd

Delegacija Gruzijskih železnica boravila je u Srbiji gde se sastala sa predstavnicima preduzeća Srbija kargo.  Predstavnici Gruzijskih železnica su nakon predstavljanja svoje firme, izneli ideju o „pojednostavljenju Puta svile“. Inače, Gruzijske železnice su već učesnice prevoza „Železnica – put svile“, na železničkoj pruzi Baku-Tbilisi-Kars, nazvanoj BTK.

Generalni direktor Srbija karga Dušan Garibović sa saradnicima, bio je domaćin sastanka, održanog 16. septembra, kome su prisustvovali ambasador Gruzije Ioseb Nanobashvili, predstavnik Ambasade Gruzije za poslove u Srbiji Ilia Koberidze, konsultant Ambasade Gruzije Gvantsa Keshelava i generalni direktor Gruzijske železnice David Peredze.

Pomenutim projektom omogućen je direktan put iz Kine u Evropu. Ovaj koridor je dug 838 km, od toga 76 km prolazi kroz Tursku, 259 kroz Gruziju, a 503 kroz Azerbejdžan.

Interesantna je činjenica da se prelaz granice između Turske i Gruzije odvija kroz tunel, koji se jednim delom nalazi u Turskoj, a drugim u Gruziji. Predviđeno je da teret iz Kine, preko Kazahstana i Turkmenistana, bude dopremljen u luku Alat u Bakuu, a odatle će preko Gruzije i Turske za Evropu.

Kako bi ubrzali protok robe, sva dokumentacija u vezi prevoza obavlja se elektronski i spremni su da svoja iskustva prelaska sa papirnog na elektronski način poslovanja podele sa Srbija kargom.

Osnovna ideja je da koriste Luku Konstanca u Rumuniji, a zatim da robu dalje transportuju do Srbije i zemalja zapadne Evrope. Druga alternativa je prevozni put preko Turske, Bugarske i Srbije.

– Svakako su zainteresovani za konkurentne cene koje bi mogli da ponude svojim klijentima do krajnje destinacije. Uspostavljanje ovakvog koridora bi bilo značajna alternativa za način transporta u regionu i imalo bi značajnu ulogu u železničkom saobraćaju između Kine i Evrope – navodi Srbija kargo.

Kako kažu u Srbija kargu, očekuje se da će značajna količina tereta između Kine i Evrope biti preusmerena na ovaj pravac, jer će tako roba iz Kine za Evropu, prugom stizati za 20 – tak dana. U narednom periodu planiran je nastavak razgovora između Gruzijskih železnica i Srbija karga, u cilju definisanja konkretnih zahteva i uslova, a sve u cilju ostvarenja bliske i uspešne poslovne saradnje.