VINO i železnica – Inovativna rešenja za bezbedan transport

U periodu oko Kineske nove godine, vino je ponovo bilo među najpoželjnijim proizvodima koji su iz Evrope stizali u ovu zemlju – transport vina zauzimao je solidan procenat evroazijskih transportnih kapaciteta na železnici, piše specijalizovani portal railfreight.com.

Transport alkohola vozom nije uobičajen posao. Ovakvu vrstu proizvoda najčešće prevoze avioni, budući da zahteva kratka putovanja i kontrolisane uslove. Vinu je potrebno kontinuirano praćenje temperature, a pošto se nalazi u staklenim bocama – i posebne mere bezbednosti, kako bi neoštećeno stiglo na odredište.

Vozovi iz Evrope za Kinu i obrnuto mogli bi da ispričaju mnogo toga o prevozu vina na velike udaljenosti! Francusko i italijansko vino, nemačko pivo, ali i pojedina kineska pića, redovno su “na šinama”. Još u oktobru 2016. godine, više od 10.000 boca francuskog bordoa ukrcalo se na CEB Express u Lionu i stiglo u Vuhan za samo 16 dana – od tada ka mnogim gradovima redovno saobraćaju vinski vozovi. Zahvaljujući razvoju železnice, strane sorte vina sve češće na kinesko tržište stižu prugom.

Osim toga, alkohol putuje i u suprotnom pravcu: u oktobru 2019. začinjeni liker iz Vuhana – huanghelou, prvi put je korenuo vozom ka Evropi. Takođe, tokom 2020, vozovima je iz mesta Čengdu transportovan i čuveni napitak luzhou.

Uslovi transporta – toplota i vlaga

Većina vina koje putuje između Evrope i Kine je u bocama. Pakovanje i transportno okruženje su dva kritična faktora za postizanje uspešnog prevoza na velike udaljenosti.

Prvo, kod dugih i komplikovanih putovanja i procesa utovara i istovara tokom tranzita, krhke staklene boce moraju biti spakovane na odgovarajući način kako bi se izbeglo lomljenje. Drugo, vremenski uslovi tokom putovanja mogu biti nepredvidljivi. Ako temperatura kontejnera nije stabilna i adekvatna, može doći do naprsnuća boca i stvaranja značajnih oštećenja. Takođe, vremenske prilike i neprilike mogu da utiču i na stanje plutanih zatvarača (koji se lako mogu ošteti zbog vlage ili vrućine).

Pixabay.com/Thomas B.

Aluminijumska folija čuva vino

Prevoz vina obično se odvija na paletama. Boce su smeštene u kutije, pojedinačno učvršćene u specijalne otvore i obložene specijalnom mekom materijom, kako bi tokom puta uspešno podnele vibracije, ali i eventualne temperaturne promene. Osim toga, korišćenje bezbednosnih traka, kao i šipki za blokiranje tereta, može da pruži dodatnu zaštitu.

Da bi ekonomično transportovali vino u staklenim bocama, transporteri u kontejnere ili na pojedinačne palate često postavljaju papir obložen folijom, kao termo-oblogu.

JF Hillebrand Group i Embatuff, specijalizovani za transport temperaturno osetljivog pića, razvili su napredna rešenja za zaštitu ovakve robe. Kompanije imaju mogućnost da u potpunosti izoluju svoje kontejnere i zaštite vino od izlaganja suncu, istovremeno obezbeđujući suvo okruženje, bez mirisa, kako bi se izbegla buđ ili kvarenje. Ova folija se jednostavno postavlja – za kontejner od 20 stopa potrebno je samo oko 10 minuta da ga jedna osoba samostalno instalira. Nanošenje izolacije na pojedinačne palete ili kutije može se obaviti za svega nekoliko minuta. Upotreba ove folije, kako navode, smanjuje nestabilnost – temperatura okruženja vaira u rasponu 9-32 stepena Celzijusa, ali i kada dostigne maksimum, vino u boci ostaje između 25/29 ° C. Dalje, sistem praćenja pokazao je da se upotrebom zaštitne obloge, ambalaža vina neće oštetiti ni tokom najzahtevnijih deonica na ovoj ruti (od Kazahstana do Kine).

Flexitank – rešenje za rinfuz 

Deo vina se takođe u rinfuzu prevozi do odredišta, gde se pakuje i prodaje. Za ovu vrstu proizvoda tržište uglavnom koriste Felxitanks  – posebno dizajnirani rezervoari, za transport tečnosti u kontejnerima.

Stručnjaci navode da ovo rešenje daje mogućnost da se svaki centimetar kapaciteta iskoristi, dok istovremeno – u poređenju sa IBC (Intermediate Bulk Containers), omogućavaju istakanje sa minimalnim površinskim ostatkom. Takođe, Tlexitanks su pouzdani u različitim uslovima i efikasno izoluju vino, sprečavajući kvarenje.

Izvor: railfreight.com