Železnički transport cevi za Južni tok od marta

„Železnice Srbije“ su spremne da prevezu 650.000 tona cevi za gasovod Južni tok u našoj zemlji, a početak železničkog transporta se očekuje već u martu, rečeno je danas Tanjugu u srpskim železnicama.

Železnice su imale više sastanaka sa predstavnicima firme Centrogas iz Rusije oko transporta cevi za Južni tok i već je napravljena platforma za taj posao sa lokacijama i tehničkim mogućnostima za istovar i čuvanje cevi, rekao je generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović.

Napravljen je dobar plan prilaza za transport cevi koje će, prema njegovim rečima, dolaziti iz više pravaca – Bugarske, Mađarske i Crne Gore.

„Mi smo rekli ruskim partnerima da možemo da obezbedimo istovar da ne bi morale da se koriste specijalne velike mašine iz Moskve“, rekao je Simonović dodajući da srpski operativci mogu to da urade, kao i da će tako više novca od tog projekta ostati u Srbiji.

Železnice Srbije su iz istih razloga ponudile ruskim partnerima varijantu da se prilikom transporta koriste kombinovani vozovi, sastavljeni od srpskih i ruskih vagona, kazao je on. Simonović je napomenuo da tu postoji manji tehnički problem koji će biti rešen, a to je da se u Rusiji koriste širi koloseci.

Prema njegovim rečima, razvoj transporta je apsolutni prioritet za „Železnice Srbije“ u 2014.

Direktora Direkcije za prevoz Železnica Srbije Negoslav Teofilović je rekao da će cevi biti transportovane u Srbiju sa najmanje dva voza dnevno. Prema rečima Teofilovića, srpske železnice imaju dovoljan broj lokomotiva i kvalifikovanih radnika za taj posao, tako da će biti ispoštovani svi zahtevi naručioca posla.

Južni tok će transportovati prirodni gas iz Rusije do zemalja EU.