FERCAM ponovo ostvario promet veći od milijardu evra

U izazovnom globalnom ekonomskom pejzažu tokom 2023. godine, italijanska transportno-logistička kompanija FERCAM ponovo je zabeležila promet veći od milijardu evra.

Kompanija sa sedištem u Južnom Tirolu saopštila je u utorak (7. maja) da je neto promet u 2023. iznosio 1,06 milijardi evra, odnosno 6% manje u odnosu na prethodnu godinu. Sektor za distribuciju, kojim sada upravlja novoformirano zajedničko preduzeće DACHSER & FERCAM Italia, postigao je odlične rezultate, uspevši da poboljša svoje prihode za 4,6% uprkos značajnim izazovima. Takođe, tokom 2023. godine, kompanija je nastavila investicije u ključne poslovne aktivnosti, navodi se u saopštenju.

Bila je ovo godina konsolidacije za sektor distribucije i evropske logistike, krunisana sporazumom o zajedničkom preduzeću sa Dacsher-om koji je potpisan u avgustu 2023, kaže Hanes Baumgartner, generalni direktor FERCAM-a.

– Partnerstvo, koje traje više od dve decenije, savršeno upotpunjuje evropsku mrežu nemačkog operatera, koji prethodno nije posedovao objekte u ovom sektoru na italijanskom tržištu. Očekuje se da će novoformirana sveobuhvatna evropska mreža dovesti do značajnog razvoja čitavog sektora, omogućavajući nam da istovremeno usmerimo svoje snage na naše strateške ciljeve i jačanje osnovnog poslovanja – dodao je.

Povećanje obima transporta od 4% u sektoru punih utovara (FTL) nije dovelo do sličnog pozitivnog trenda kada je u pitanju promet, iako FTL, kao onovna delatnost, čini oko 50% globalnog prometa kompanije. Geopolitički sukobi i nepovoljne globalne prilike, uporedo sa značajnim viškovima kapaciteta i istaknutim padom cena avio i pomorskog transporta, imali su oštar uticaj na ove sektore.

Investicije u održivu logistiku 

Uprkos lošim uslovima na globalnom nivou, FERCAM je u 2023. uspeo da ublaži negativne uticaje i ojača svoju poziciju globalnog logističkog operatera. Nekoliko projekata, odloženih zbog pandemije, pokrenuto je i delimično završeno tokom prošle godine. Uz stabilnu finansijsku situaciju, FERCAM je postepeno pokrenuo opsežan investicioni program kako bi proširio svoju mrežu i vozni park.

Ulaganja su pre svega bila usmerena na povećanje održivosti postojećih usluga, uz značajnu upotrebu alternativnih goriva kao što je HVO, radi smanjenja emisija ugljen-dioksida, dodaje se u saopštenju.

Otvaranje podružnice u Kaunasu

Kada je reč osnovnoj delatnosti kompanije – FTL transportima, u 2023. dodatno je proširena mreža inostranih podružnica. Pre svega, početkom prošle godine otvorena je filijala u Kaunasu, u Litvaniji.

– Ovu lokaciju izabrali smo jer je posebno pogodna za kombinovani drumsko-železnički transport na ruti između Italije i Baltika, čemu će se nova filijala dodatno posvetiti. Prisustvo na mestima dolazaka i polazaka vozova od velike je koristi. Osim toga, ova oblast i dalje na raspolaganju ima veliki broj iskusnih i kompetentnih vozača. Takođe, oduvek smo nastojali da imamo lokalnu prisustvo i da lokalni tim bude dostupan našim najvažnijim klijentima – ističu iz FERCAM-a.

Aktivnosti u Litvaniji, koje obuhvataju intermodalni transport na ruti Italija-Baltik, kao i tradicionalni drumski transport iz Evrope u Baltik i Finsku, obavljaće flota kompanije FERCAM od 30 vozila, dopunjena lokalnim operaterima. Konkretno, transport vezan za preuzimanje i isporuku vozila u intermodalnom transportu je usluga koju će obavljati osoblje nove podružnice u Litvaniji, dodaje se u saopštenju.

Kompanija FERCAM osnovana je u Bolzanu 1949. godine. Danas su prisutni u 21 zemlji, među kojima je i Srbija. Jedna je od najvećih transportnih kompanija u Evropi. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.