FERCAM pojačava flotu sa 50 novih kamiona na biogorivo

Italijanska transportno-logistička kompanija FERCAM još jednom je pokazala da vodi računa o svim tehnološkim inovacijama čiji je cilj efikasno smanjenje zagađenja.

Novi deo „Projekta bez emisija“, koji objedinjuje sve inicijative kompanije da smanji uticaj logističkih usluga na životnu sredinu, obuhvata i isporuku 50 novih Mercedes-Benz Actros kamiona. Takođe, deo projekta je i sporazum sa kompanijom Eni, koja će obezbediti snabdevanje biogorivom HVO za nova vozila, saopštili su iz FERCAM-a.

Nove Mercedes-Benz Actros Euro 6 kamione, opremljene svim najnovijim tehnološkim uređajima za bezbednu i ekološki prihvatljivu vožnju, odlikuje i rezervoar koji omogućava prelazak do 3.000 kilometara. Zahvaljujući tome, kamioni mogu da se bez problema vrate na kompanijsku pumpnu stanicu, što je posebno važno za evropske rute bez javnih pumpi za dopunu ovog goriva.

– U trenutnoj fazi tranzicije ka dekarbonizaciji sektora, alternativna goriva igraju važnu ulogu u postizanju sve održivijeg transporta. Postizanje CO2 neutralnosti do 2040. je veoma ambiciozan cilj. Naše putovanje ka nultim emisijama u teškom transportu će nužno zahtevati usvajanje mešavine tehnologija i nefosilnih goriva organskog porekla, kao što su BioLNG i HVO. Za distributivna vozila sa manjom dnevnom kilometražom, električna energija postaje održiva tehnologija, uprkos mnogim još nerešenim problemima – rekao je Hanes Baumgartner, generalni direktor FERCAM-a.

U toj kompaniji navode da su, nakon godinu i po dana probne upotrebe na nekim od FERCAM-ovih voznih parkova, spremni da veći deo svoje flote prebace na ekskluzivno HVO gorivo.

HVOlution kompanije Eni je biogorivo proizvedeno 100% iz obnovljivih sirovina. Hidrotretirano biljno ulje (HVO) se proizvodi od biogenih otpadnih sirovina (iskorišćena prehrambena ulja, životinjske masti, otpad od prerade biljnih sirovina). Upotreba ovog biogoriva doprinosi značajnom smanjenju emisije CO2 u sektoru transporta.

Foto: FERCAM

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.