Bivša direktorka kompanije Martinair Cargo izručena SAD-u zbog utvrđivanja cena

Maria Kristina Ulings (Maria Christina Ullings), bivša viša potpredsednca za kargo prodaju i marketing u Martinair NV (Martinair Cargo) i holandski državljanin, izručena je SAD-u iz Italije, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Prema optužbi, Ulings se tajno dogovarala sa drugima o potiskivanju i eliminisanju konkurencije putem utvrđivanja i koordinisanja određenih naknada, uključujući naknade za gorivo (kao sastavni deo cene usluge avio-kargo prevoza), a što je išlo na štetu korisnika avio kargo usluga u SAD i svuda u svetu.

Ulings je 2010. godine u SAD optužena za učestvovanje u dugotrajnom dogovoru na globalnom nivou o utvrđivanju cena avionskog kargo prevoza. Begunac je već deset godina. Ulings su uhapsile italijanske vlasti jula 2019. godine na Siciliji.

– Sudska odluka italijanskih vlasti o izručenju – a što je sedma zemlja koja izručuje lica po predmetima zaštite konkurencije u proteklim godinama, a druga koja to radi po presudama koje se isključivo odnose na kršenje propisa iz oblasti zaštite konkurencije – pokazuje da oni koji krše američki zakon o zaštiti konkurencije ne mogu naći mesta za skrivanje –  rekao je Makan Delrahim, direktor Odeljenja za zaštitu konkurencije.

Uključujući Ullings, ukupno 22 aviokompanije i 21 rukovodilac optuženi su od Ministarstva pravde za utvrđivanje cena u industriji vazdušnog prevoza. Do danas je izrečeno više od 1,8 milijardi dolara kazni, a sedam izvršilaca osuđeno je na izdržavanje zatvorske kazne, stoji u saopštenju.