(FOTO) Aerodrom Zagreb: Počela izgradnja novog putničkog terminala

Postavljanjem table na ulazu u gradilište i dolaskom „Viaduk“-tovih stručnjaka kao  mehanizacije, započeli su pripremni radovi na izgradnji novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ).

U ovoj fazi radovi se u najvećoj meri odnose na pripremu prostora i instalaciju gradilišta, postavljanje ograde, platformi, infrastrukture, mobilnih objekata za izvođače radova, inženjere i sve ostale angažirane na projektu, gradnju pristupnih puteva,itd…

Postavljanje „kamena temeljca“ predviđeno je za proljeće 2014. godine kad će započeti radovi na izgradnji samog novog putničkog terminala.

aerodrom_zagreb_2_221213Autori nagrađenog projekta su akademici Branko Kincl i Velimir Neidhardt. Gonzalve de Cordoue, direktor društva Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) d.d. je naglasio važnost novog putničkog terminala u okviru projekta pozicioniranja Zagreba kao regionalnog zračnog čvorišta Jugoistočne Europe.

 –  U sledećih 36 meseci će na projektu izgradnje novog putničkog terminala raditi  do trideset hrvatskih kompanija  i oko hiljadu radnika. Naša iskustva u saradnji s hrvatskim kompanijama na drugim projektima su jako pozitivna, tako da je razumljiva saradnja i na ovom projektu. Dakle, sve radove izgradnje i opremanja novog putničkog terminala izvodiće hrvatske kompanije, a samo deo opreme će se uvesti. Uskoro ćemo javnosti, čim završi proces nabavke, predstaviti ostale hrvatske kompanije koje će biti angažirane za poslove visokogradnje i opremanja aerodroma. aerodrom_zagreb_1_221213

Ugovor je već potpisan s kompanijom „Viadukt“ koju smatramo značajnim partnerom u koncesijskom društvu i najboljim izborom za infrastrukturne radove u prvoj fazi izgradnje novog putničkog terminala – izjavio je Victor Stefanescu, direktor regije južna i središnja Evropa kompanije  „Bouygues Batiment International“ (BBI) te naglasio kako će voditelj projekta ispred kompanije „Bouygues Batiment International“ (BBI) biti Robert Popielarski.

Spomenuti ugovor između kompanija BBI i „Viadukt“ potpisan je ranije, a vrednost mu je oko 56 mil EUR. „Viadukt“ će tako izvoditi sve radove, osim na samoj zgradi terminala, raditće se veliki sistem odvodnje, stajanke, prilazi pisti, parkirališta, pristupni putevi, vijadukt, tunel i ostala infrastruktura.