Proizvodnja avio-delova – LPO Ada ugovorila posao vredan 72 mil USD za kompaniju General Electric

Livnica preciznih odlivaka (LPO) iz Ade potpisala je ugovor vredan 72 miliona dolara sa kompanijom General Electric, za proizvodnju lopatica za motore putničkih aviona, piše portal Tango Six. Ugovor je potpisan na najvećem globalnom sajmu vazduhoplovne industrije u Parizu i jedan je od verovatno najvećih pojedinačnih komercijalnih ugovora u istoriji srpskog civilnog vazduhoplovstva kada je reč o privatnim kompanijama. Biće realizovan tokom narednih 10 godina.

Kako je za Tango Six rekao direktor kompanije Aleksandar Mišković, ovaj ugovor je samo dodatak na već aktuelni ugovor u iznosu od 110 miliona dolara koji je LPO pre dve godine potpisao takođe sa evropskim ogrankom kompanije General Electric.

Mišković je naveo da je 40$ prodaje LPO proizvoda namenjeno kompaniji MTU iz Nemačke, koja je nedavno u Srbiji otvorila postrojenje za reparaciju upravo motora za putničke avione.

LPO Ada proizvodi precizne odlivke iz kojih se izrađuju lopatice sa nerotirajuće (statorske) delove turbina niskog pritiska koje se nalaze unutar trenutno najmodernijih turbo-fenskih motora koji pogone putničke avione. Deo je izraelske grupacije Bet Shemesh Engines Group.

Foto: LPO Ada/Facebook

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.