„Aero East Europe“ plasira lake avione u Austriju i Ameriku – Podrška Privredne komore Srbije izvoznicima

Delegacija Privredne komore Srbije (PKS), na čelu sa predsednikom Željkom Sertićem i predstavnici nekoliko ambasada u Srbiji posetili su u Kraljevu fabriku lakih aviona „Aero East Europe“, radi upoznavanja izvoznih mogućnosti te kraljevačke fabrike.

Sertić je rekao da PKS želi da podrži sve dobre ideje, i da Kraljevo, uz pomoć uspešnih  preduzetnika i investitora, postane još  jedan avio centar u Srbiji.

– U ovim kriznim vremenima u kojima se nalazimo i u svim pokušajima da akteri koji učestvuju u realizaciji ekonomske politike u Srbije daju svoj maksimum, Privredna komora Srbije ima zadatak da podrži sve dobre ideje i inicijative, rekao je predsednik PKS. Došli smo u Kraljevo da podržimo ovakve preduzetnike, pomognemo dolazak potencijalnih investitora i kupaca ovih aviona, kako bismo napravili još jedan avio centar u Kraljevu –  dodao je Sertić.

Kraljevačka firma „Aero East Europe“, koja proizvodi lake avione razne namene, poseduje najsavremeniji sertifikat nemačkih vazduhoplovnih vlasti. Nemci žele da kupuju avion SILA (Srpska industrija lakih aviona)  450 C koji će koristiti u školama za obuku pilota, u različitim institucijama za raznovrsna nadgledanja, foto-snimanja i druge namene.

Direktor fabrike Milorad Matić, rekao je da je njihovo tržište cela Evropa, ali da se pregovara i sa potencijalnim kupcima iz Australije, Amerike i afričkih zemalja.

–  Mi smo prvih godina proizvodnje izvozili 100 odsto naših aviona. Kada su svi bili skeptici i kada niko nije verovao da će izaći nešto sa nazivom Made in Serbia, mi smo to učinili. Sada izvozimo 95 odsto aviona koje proizvedemo, a na evropsko tržište smo izvezli preko 100 aviona – rekao je Matić.

Preduzeće „Aero East Europe“ dobitnik je ovogodišnje nagrade za investiciju godine „Aurea“. Fabrika iz Kraljeva proizvela je tokom 2012. godine novi avion – „SILA 450 C“ posebno prilagodjen za tržište ultra lakih aviona. Cena aviona je oko 50.000 evra u zavisnosti od opreme.

Reč je o vrlo laganim avionima, oko 290 kilograma teže prazni, i potrebne su im vrlo kratke piste za poletanje i sletanje. Jeftini su za održavanje i troše malo goriva, pa su idealni za obuku letačkog osoblja. Ti avioni imaju novu tehnologiju i motore koji trošše običan benzin, kao i automobili, pa imaju mnogo prednosti u odnosu na stare tradicionalne letilice.

Njhova brzina je oko 200 kilometara na čas, a u standardnoj varijanti u vazduhu mogu da ostanu oko 5,5 sati, naveo je Matić.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.